Şehirler arası yolculukta otoyolun izin verdiği hızda aracınızla giderken yanınızdan bir tır geçtiğinde sanki aracınız tıra doğru çekilir gibi olur (bu hissi en çok sürücü hisseder).
Bunu siz de yaşadınız mı? Neden peki?
İlk iki yazımı okuduysanız artık cevabı da biliyorsunuz ama ben yine de kısaca bahsedeyim:
Araçlar yolda seyir hâlindeyken akışkan olan hava moleküllerini tabiri caizse yara yara ilerler. Bu durumda V1 hızıyla araçlara doğru hareket eden hava moleküllerinin hızı iki aracın arasında ( dış kısımda kalan hava moleküllerine yetişmek için daha fazla yol alacağından) daha büyük olacaktır ( V2>V1 ) .
Peki neydi akışkanlarda Bernoulli ilkesi, hız artarsa basınç düşer ( P2<P1 ). İki aracın arasında alçak basınç oluşur ve araçlar birbirine doğru çekilirler. Burada sürücünün dikkatiyle sürüş bütünlüğü bozulmaz.
Aslında hayatımızda karşılaştığımız pek çok olayın nedenini bulmakta Bernoulli ilkesinden faydalanmaktayız. Mutfaktaki aspiratörlerin havayı temizlemesi, havalandırma sistemleri, ısı kaynaklarından mekânlara ısı dağılımı, dar alanlarda duş perdelerinin vücuda doğru gelip yapışması:),.
Denemek isterseniz çalışan bir fön makinesinin önüne bırakılan pin pon topunun makine çalıştığı sürece havada kalmasını, asılı iki balonun arasına pipetle üflendiğinde balonların birbirine doğru çekilmesini, aynı şekilde iki teneke kutunun arasına pipetle üflendiğinde de kutuların birbirine doğru çekilmesini gözlemleyebilirsiniz. Hatta fizik seviyorsanız bu örneklerde nesnelere etki eden ya da edebilecek olan diğer etkenleri de inceleyip hangilerinin sabit tutulduğunu, ihmâl edildiğini siz de inceleyebilir raporlaştırabilirsiniz.
Ben şimdi “haşlamadan fırında makarna” pişirmeye gidiyorum:)
Görsel Kaynakça:
İlk çizim bana aittir. Kullanmak isterseniz bana e-mail atmanız yeter:)
Diğerleri sırasıyla:
http://www.phy.mtu.edu/LECDEMO/websit/2c20.30.htm
https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/bernoullis_principle_k-4-02-09-17-508.pdf