Bir kuvvetin etkisinde cisim hareket ettirildiğinde hareket kuvvet doğrultusundaysa cisim iş yapmıştır. Bunu önceki yazımda anlatmıştım. Olsun tekrar etmek iyidir. Öğrendiğimiz bilgileri önce kısa aralıklarla sık sık sonra da belirli aralıklarıyla zaman zaman tekrar edersek uzun süreli hafızamıza kaydedebiliriz:) Hadi geçelim enerjinin korunumuna:
Çevresinden yalıtılmış, sürtünmenin olmadığı sistemlere kapalı sistem diyoruz. Ele alınan zaman içerisinde, kapalı bir sistemde nesnelerin durumlarına, hareketlerine bağlı olarak oluşan enerji değişimlerinin (kinetik, potansiyel, ısı enerjileri) toplamı hep aynıdır yani enerji korunur.
Örneğin, ele aldığımız bir kapalı sistemde belirlediğimiz zaman aralığında nesnemizin önce kinetik ve potansiyel enerjisi varken (1 ile gösterelim) sürenin sonunda (2 ile gösterelim) yine kinetik, potansiyel enerjileri olsun bir de ısı açığa çıkmış olsun. O zaman enerjinin korunumunu şöyle yazarız:
Ek1+Ep1= Ek2+Ep2+Eısı
Bu noktada hemen mekanik enerjiyi anlatayım:
MEKANİK ENERJİ:
Sürtünmenin ihmal edildiği sistemlerde kinetik enerji ile potansiyel enerjinin toplamına “Mekanik Enerji” denir.
Em= Ek+Ep
Mekanik enerjinin korunumu için korunumsuz kuvvetler olan sürtünme ve direnç gibi kuvvetler ihmâl edilebilir olmalı. Örneğin korunumsuz kuvvetler sebebiyle açığa çıkan ısı enerjisini tekrar kazanamayız yani açığa çıkmamış hâle geri dönemeyiz. Bunun için de korunumlu kuvvetlerle hesaplama yaparken korunumsuz olanları çoğu kez ihmâl ederiz.
E hocam korunumlu nicelikler nelerdir? diye düşünebilirsiniz yeri değil ama basitçe ve kısaca yazayım: Mekanikte korunumlu niceliklere momentum, açısal momentum ve enerjiyi örnek olarak verebiliriz. Bu niceliklerin etkisindeki kuvvetler ise korunumlu kuvvetlerdir.