Ekşi maya ekmeğimin ön mayasını hazırlıyordum bu sabah. Mayalarımı beslerken “bu sabah ekşi mayalı ve çavdar unlu bir akıtma yapsam ne iyi olur” dedim ve hemen işe koyuldum:)
Gece kar yağmış her yer bembeyaz olmuş. Yine yağar mı acaba diye bir yandan dışarı bakıp bir yandan akıtmanın karışımını hazırlamaya başladım. Sırasıyla,
ÖN MAYASI İÇİN:
50 gram ekşi maya (dolaptan çıkardığım hali)
50 gram beyaz un
50 mililitre sıcağa yakın ılık su
1 tatlı kaşığı toz şeker
malzemeleri sırasıyla karıştırma kabına koyup tahta kaşık ile çarpa çarpa karıştırıp üstünü strech film ile kaplayıp tezgâhta beklemeye bıraktım.
O sırada ekmeğimin ön mayasını hazırlayıp tezgâhı temizledim. Kurutmadan çıkardığım kıyafetleri katlayıp yerlerine kaldırdım. İçlerinden ütülenmesi gerekenleri ütü masasının yanına bırakıp mutfağa geri döndüm. Ekmeğin ön mayasını buzdolabına kaldırdım çünkü biraz da dolapta yavaşça mayalanınca güzel oluyor bence. Biraz dediğim yaklaşık altı saat falan. Her neyse akıtmaya geri dönecek olursam bu kadar işten sonra akıtmanın da ön mayası hazır hale gelmiş oldu. Sıra akıtma hamurunun karışımını hazırlamada:
MALZEMELER:
1 yumurta
1,5 su bardağı sıcağa yakın ılık süt
1,5 su bardağı çavdar unu
Yarım su bardağı beyaz un
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Önce büyük bir karıştırma kabının içine yumurtayı kırdım ve çırptım. Sonra sıvı yağı ekleyip karıştırdım ve unları ekledikten sonra sütü üzerine döktüm ki sıcak süt yumurtayı pişirmeden çırpabileyim. Hatta sıcak sütü hazırlarken tuzu da içine attım ki o arada erisin. Böylece tüm malzemeleri güzelce karıştırdım ve koyu bir ayran kıvamındaki karışımı elde ettim( bu noktada kullandığınız un çeşitleri ve miktarları ile koyduğunuz sıvı miktarı sebebiyle sizin karışımınız daha koyu olduysa su, daha cıvık olduysa beyaz un ekleyin). Kabın üzerini de bir mutfak havlusuyla örterek tezgâhta beklemeye aldım. Ne zamana kadar mı? Tavayı hazırlayıp tabakları tezgâha alıp içlerine peynir, zeytin, tere, maydanoz koyana kadar:) Sonrasında ısınan tavanın tabanını kâğıt havlu ile yağlayıp iki küçük kepçe karışımdan döktüm ve üstü kurur gibi olunca bir başka anlatımla göz göz olunca spatula ile ters çevirip tavayı iki üç kez sallayıp akıtmayı pişirdim ve servis tabağına ters çevirerek tavadan aldım. Hemen tavaya yine iki kepçe karışımdan döküp tavanın şeklini aldığını gördükten sonra (tavanın çapı yaklaşık 20 cm) çatalın ucuna batırdığım fındık büyüklüğündeki tereyağını pişirdiğim akıtmanın üzerinde şöyle bir gezdirdim. Tüm akıtmalara da aynı işlemi uyguladım. Bu karışımdan altı adet akıtma çıktı. Bir tanesini ortadan ikiye katlayıp servis yapmak üzere kahvaltı tabağına bıraktım.
Anlatırken uzun yaparken kısa ve pratik olan bu akıtmayı yapmalısınız bence çünkü bu akıtmayı yerken suçluluk duymuyorsunuz. Neden mi? Birden fazla yiyemiyorsunuz da ondan. Bunun üç sebebi var: 1) Ekşi mayalı 2) Çavdar unlu 3) Yok denecek kadar az olsa da tereyağlı:) Yani çok doyurucu, uzun süre tok tutan ve sağlıklı. E daha ne olsun:) Afiyet olsun.