Çocukluğumdan beri taze sarımsağı çok severim. Sebebini ise bugün anladım. Sanırım taze sarımsak bana uzun, güneşli, daha çok oyunla geçen neşeli zamanların habercisiydi anlaşılan…
Büyüdüğümde ve henüz kendim yetiştirmediğim dönemde taze sarımsağı tezgâhta her gördüğümde de heyecanlanırdım. Çocuksu heyecanımla da kendi kendime hâlâ eğlenirim.
Benim taze sarımsağı yetiştirmeyi öğrenmem de uzun sürdü açıkçası…Yeşil kısımlarını o kadar çok seviyorum ki diktiğim sarımsakların yeşil kısımlarını toprak yüzeyinden kesiyor ve salataların içine ya da tencere yemeklerime doğrayarak bir güzel tüketiyordum. Sonra da toprağın içine bakıyor ve “…neden benim sarımsaklar baş yapmıyor?…” diyordum:) Bir araştırmaya da girişmemiştim önceleri doğrusu. Ben bir diş sarımsağı saksıya dikip hem yeşil kısımlarını hem de baş yapan sarımsağı elde edeceğimi zannediyordum:)) Tabii bahçem olduktan sonra araştırdım. Sarımsak başları elde etmek için hem dikim zamanının hem de yeşil kısımlarının kesilmemesinin önemli olduğunu öğrendim. Ondan sonra da satın aldığım kadar dev gibi sarımsak başlarım olmadı ama küçük sarımsak başlarım olmaya başladı.
Taze sarımsak alıyorsanız (ya da üretiyorsanız) ve taze taze, çıtır çıtır yemek istiyorsanız bilirsiniz ki aldıktan sonra bir kaç gün içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde kabukları sertleşmeye benim kışlık sarımsak dediğim hâle dönmeye başlar.
Yıllar sonra da o çok sevdiğim taze sarımsağı öyle çıtır çıtır yiyemez hâle geldim. Çünkü mideme dokunmaya, ağrı yapmaya başladı. Sonra bir gün @şemsadenizsel in instagram sayfasında taze sarımsak ile yaptığı “sarımsak tarator” adını alabilir dediği “…taze sarımsak mayonezi de denebilir…” dediği tarifi gördüm. Evdeki taze sarımsaklara üzgün üzgün bakmak yerine hemen bu tarifi uyguladım ve gerçekten bir dilim ekmekle kalmak mümkün olmuyor. Gelelim tarife:
-İki baş taze sarımsağın önce en dış kabuğunu soyalım ama dişler bir arada kalsın. Sonra tencerede kaynayan suyun içine bırakıp 20 dakika kaynamaya bırakalım (önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte). Kontrol ettiğimizde dış kabuk şeffaflaşmış ise sarımsağımız da haşlanmış demektir. Biraz ılınınca kabuklarından fırt fırt soyalım
.
-Haşlanmış soyulmuş sarımsakları 1 tatlı kaşığı tuz, 1 kahve fincanı zeytinyağ, yarım limon suyu ve kabuğunun rendesi ile birlikte rondoda çekelim.
-Bir servis tabağına alalım ve üzerine zeytinyağ gezdirelim.
Ben bahçemden topladığım kekik dalları ve çiçekleriyle süslüyorum. Büyük keyif…
Kızarmış ekşi maya ekmeğimin üzerinde de fevkaladenin fevkinde oldu doğrusu:)
Ayrıca et, tavuk ve balık yemeklerinin yanında çok güzel olacağını düşünüyorum.
Bu tarifi öğrendiğime de burada paylaştığıma da çok memnun oldum doğrusu. Yapıp yiyenlere de afiyet olsun.