Dutch Apple Pie (Elmalı Pay ya da Elmalı Tart)

O kadar nefis oldu ki artık hep bu tarifimi uygulayarak yapıyorum elmalı tartımı… Evet en çok el alışkanlığı ile ve de çok sevildiği için hep elmalı kurabiye yapıyorum. Onun da tarifini yazayım bir ara hep tutar çünkü:)

En çok sonbahar geldiğinde içime sanki elmalı kurabiye perileri kaçar:)) İkinci olrak da balkabağı perileri tabii ki…

Evimin mutfağından şöyle tarçın kokuları yükselsin isterim…Vee mutfağa girip….

Evet hemen mutfağa girip ilk işim elmalı kurabiye için elmaları soymaya başlamak olur. Bir dakika bir dakika sanırım ben bu yazımda sizlere Dutch apple pie tarifimi verecektim:)) Konu mis gibi tarçın kokuları olunca kokunun evime dağıldığı gibi ben de konuyu dağıtmaya başladım sanırım:)

Önce neden Hollanda tarifi onu anlatayım. Evet kesinlikle daha önceden pişirdiğim tartlarımı da beğeniyorum. Yalnız orada şu vardı hamur elmalı içten daha fazla yer alıyordu. Bense hep elma tadı daha çok olsun istiyordum. Ancak tarif defterimdeki klasik tarifin dışına da çıkmıyordum.

Zaman içinde Hollanda ve şehirlerine yaptığım turistik ziyaretlerde oraların ünlü kafelerinde mutlaka kahvemin yanında apple pie siparişi veriyordum. Biliyorsunuz apple pie çok meşhur oralarda, yemeden dönmeyin denilecek kadar…Boşuna meşhur olmadığını ben de gördüm. Öncelikle hamurda kullanılan tereyağ kaliteli yani süt oranı yüksek sonra ise elmalı için çokluğu, yumuşacık ve kıvamlı oluşu, kullanılan baharatların çeşitliliği ile lezizliği bir araya gelince ortaya nefis bir elmalı tart çıkıyor.

Ben de artık “neden yeni bir tarif kullanmıyorum diye araştırmalarıma başladım. Öncelikle bir çok Hollandacadan İngilizceye çeviri reçeteleri okudum. O reçetelerin bizim burada sıklıkla kullanılan malzemeler ve miktarları oranında uygulamalar yaptım. Bir süre sonra bu güzel tarif ortaya çıktı ve ben de paylaşabilirim artık dedim… Aşamalı bir yapımı var ama bu gözünüzü korkutmasın çünkü sonucuna değer:)

İç Malzemeler:

-7 adet karışık cins elma (böylelikle daha lezzetli oluyor)

-1 dolu tatlı kaşığı elmalı tart baharatı (apple pie spice)

-1 tatlı kaşığı tarçın

-50 gram beyaz toz şeker

-50 gram esmer toz şeker

-25 gram un

Elmaları güzelce yıkayıp soyduktan sonra görseldeki gibi dilimliyorum. Diğer malzemeleri de üstüne ekleyip öylece karıştırıyor ve derin bir tavanın içine koyup pişmeye bırakıyorum.

Bu arada da hamurunu hazırlamaya başlıyorum. Öncelikle bu hamurun bütün malzemeleri buz gibi olmalı işin sırrı burada:)

Tart Hamuru için Malzemeler:

-300 gram un

-120 gram küp küp doğranmış tereyağ

-1 yumurta

-100 gram toz şeker

-Küçük boy çay bardağının yarısı kadar soğuk su

Bütün malzemeleri elimden geldiğince hızlı hızlı yoğuruyor ve strech filme sararak buzdolabına kaldırıyorum.

Bu arada pişen elmalı harcı başka bir kaba alarak iyice soğumasını bekliyorum. Elmalı harcımın soğuduğunu gördüğümde tartın üst kısmını hazırlıyorum:

Tartın Üst kısmı için Malzemeler:

-50 gram toz şeker

-50 gram tereyağ

-100 gram un

Bu malzemeleri önce bir çatal yardımı ile karıştırıp sonra parmağımın uçları ile kum gibi olmasını sağlıyorum. Kıtırlığı için püf noktası burası:) Fazla ezilmemesi ve bir bütün haline gelmemesi gerekir. Bu şekli ile buzdolabına kaldırıp dolaptaki tart hamurunu alıyor ve iki yağlı kağıt arasında merdane ile kelepçeli kalıbımın büyüklüğünü biraz geçene kadar açıyorum. Hamuru yağladığım ve tabanına yağlı kağıt serdiğim kelepçeli kalıbın içine serip kenarlarına kadar hamuru yerleştiriyorum. Tabanına da çatalla delik yapıyorum ki kabarmasın.

Daha sonra soğuyan elmalı harcımı hamurun üstüne döküp eşit bir şekilde yayıyorum.

Buzdolabındaki üst malzememi de alıp toz şeker serper gibi elmaların üzerini kaplıyorum ve parmaklarımın ucu ile aldığım toz şekeri de en üste serpip önceden 180 dereceye alt üst ısıttığım fırının orta bölümüne yerleştiriyorum. Önce 55 dakikaya ayarlıyorum, kontrol ediyorum, üstünün kızarmasına bakıyorum. Yeterli kızarmışlıkta gördüğümde ki benim fırınımda bu genellikle 60 dakikada oluyor, kalıbı fırından alıyor ve bir ızgaranın üzerinde soğumaya bırakıyorum.

Ilındığında sadece kelepçeyi açıp çıkarıyorum ve mümkünse iyi bir

lezzet için ertesi güne kadar soğumaya bırakıyor ve kesmiyorum.

Buna dayanıyorum çünkü ertesi günden itibaren ise bizi muhteşem bir lezzet bekliyor:)

Bir fincan kahvenin yanında bir dilim tabağınıza alıp tadına bakıp elmaların ve tereyağlı hamurun tadını damağınızda hissettiğinizde kocaman bir gülümsemenin yüzünüze yayılacağını garanti ederim.

Bir akşamüstü bir fincan kahve ile bir dilim elmalı tartımı yiyorsam eğer yüzüme hafif serin bir rüzgârın çarptığı ve kalabalık turist gruplarının etrafta gezdiği Amsterdam’ın güzel bir kafesinin dış kısmındaki masalardan birinde oturup tatilde olmanın keyfini çıkararak yediğim anlar gelir aklıma ve ekstra gülümserim:)

Deneyin çok seveceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Nefis görünüyor değil mi?
Hollanda reçetesi ile “Elmalı Tart”


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir