Havalar bu kadar mevsim normallerinin üstünde bir sıcaklık değeri ile seyrederken aklım bahçemde kaldı tabii 🙂 İşlerim sebebiyle aklımdakileri tam yapamasam da bir çok iş yaptım. Bitki temizliği, ufak budama işlemleri, toprak iyileştirme, besin desteği gibi.
Bahçesinde her işini kendi yapanlar beni daha iyi anlayacaktır. Kendi elinle fide dikmek, tohumdan kendi fidelerini yetiştirmek, bitkilerini budamak, onlara nasıl besin vereceğini ve onlara musallat olan zararlılarla nasıl mücadele edeceğini düşünmek hem zevkli, hem düşündürücü hem de yorucudur. Başardığında ise mutluluğu tarif etmenin imkânı yoktur.
Bahçe işlerinin düşüncesi ile yoran tarafı şudur: Eğer yaptığın işlemin sonucu başarısız olmuşsa tekrar test etmek için yeni sezonu beklemek zorundasın. Artık yeni sezonda yeni bir işlem denemeye çalıştığında diğer değişkenler olan hava sıcaklığı, su miktarı ve suyun içerdiği mineraller, kullanacağın gübre ve diğer besinler nasıl bir değişim gösterir bilinmez. Yani elinde olan ve olmayan değişkenleri yönetmek için zamana bırakman gereken durumlar vardır. Neyse ki eğitimci olduğum için yetiştirme işinin zaman aldığını, bugünden yarına alınacak ve alınamayacak sonuçlar olduğunu iyi biliyorum. Malum eğitimde bir öğrenciye verebildiğin iyi ya da kötü her şeyin sonucu tam olarak 20-25 yıl sonra aslen kendini gösterir. Bunu daha büyük yaştaki öğrenci grubuna ve ailesine söylediğinde anlamak istemezler çünkü hemen alınması gereken sonuçlar onları ilgilendirir. Tabii onların beklediği öğretimin sonucudur. Benim bahsetmeye çalıştığım ise öğretim + eğitimin sonucudur.
İşte bahçe işinde yani ağaç dikme ve yetiştirme, çiçek yetiştirme, sebze yetiştirme, bahçe tasarımı yapma ve tüm bunların sonuçlarını beklemek de bunun gibi bir şey sanırım. Bakalım bekleyip göreceğiz sabırla.
Sen sabırla bekle desen de kendi kendine hiiç kolay değildir baş etmesi bu duyguyla. Tam 50 adet çiğdem soğanı diktim. Bilmiyorum ama hevesle bekliyor ve dua ediyorum hepsi çıksın diye. Yabancı bahçe dergilerinin internet sitelerinden ve ülkemizin sıcak iklimli bölgelerinden gelen görselleri gördükçe merakla bakıyorum toprağıma, umarım çıkarlar diye.
Böyle merakla inceleme yaparken menekşelerimin de kuruyan çiçek ve yapraklarını toplayayım dedim. Toplama yaparken bir de ne gördüm, bir uğurböceği. Çok sevindim. Verimli bir bahçe için bahçenize yararlı böcekleri çekmek çok önemli. Uğurböcekleri yaprak bitlerini ve bazı mikro canlıları yiyerek besleniyorlar. bana umut verdi, baharda bahçeye diğer polinatörler de gelecekler demek ki, yaşasın. Böylelikle hem bahçemdeki çiçekler, sebzeler daha verimli olacak hem de ekolojik dünyaya benim de bir katkım olacak.
KENDİME NOT: Bu arada arka bahçemdeki hanımelini budadım, yürüyüş yolunun kenarına da geçen seneki sarı, mor ve beyaz aslanağzı tohumlarını birbirine karıştırarak ektim. Umarım düşündüğüm gibi rengârenk çıkarlar:)