
Güzelliği görüyor musunuz?
Benim gibi tohumdan fideye sevdalılarına…
Minik hardallar hayata merhaba dediler birlikte ekildikleri tohumlardan önce:)
Hatırlarsanız 24 Şubat günü ektiğimi yazmıştım. Bugün 4 Mart ve görselde gördüğünüz gibiler viyolde ki yerlerinde…
Hardalı az kullanıyorum ancak kullandığım yiyeceklere de inanılmaz bir lezzet verdiğini düşünüyorum. Yeşil yapraklarını ise büyüttüğümde yani bahçe sezonunda kahvaltı tabaklarımda ve neredeyse tüm salatalarımda kullanıyorum. Tanıştığımdan beri yeşil yaprak hardal çeşitlerine de bayılır oldum. Evet evet tabi ki çeşitleri var: Fırfır yapraklısı, kırmızı yeşil yapraklısı, kıvırcık yapraklısı, kırmızı dev yapraklısı.
Görselde gördüğünüz ise Amsterdam’dan baharat olarak aldığım top hardallardan. Acaba filizlenir mi diye ektim toprağa veee gördüğünüz minik fideler geldi. Büyüsün bakalım. Elle tutulabilir hâle geldiğinde biraz daha büyük bir viyole şaşırtıp sonra bahçeye alacağım.
Aslında hardal tohumlarını direk yerine yani bahçe toprağına da ekebilirsiniz. Önemli olan büyüme sırasında yabani otlarla hardal fidelerini karıştırmamak ve seyreltmeye dikkat etmek. Ben seyreltirken söktüğüm mini filizleri de salata süslemede kullanıyorum, ziyan olmuyorlar ve benimle birlikte aileme şifalarını veriyorlar.
Ben neden bu sene önce viyollere tohum ektim? Bu şekilde aralıklarla tekrar ekerek kış ortasına kadar yetişmiş fidelerden faydalanacağımı teorik olarak biliyorum pratikte de deneyimlemiş olacağım.
Hardal fidelerinden makasla keserek toplarsanız aynı fideden uzun bir süre faydalanabiliyorsunuz. Bir fideyi de tohuma bırakıp çiçek açmasına müsaade ederseniz bir sürü tohum veriyor. Paylaşmayı unutmayın, paylaşacak ilgili kimseleriniz varsa etrafınızda:)
Bir yanıt yazın