Bahçemizin ön bordürüne çiğdem soğanlarını diktiğimden bahsetmiştim. Yaklaşık on gün kadar önce bazı kayrak taşlarının arasına da çiğdem soğanlarının kalanlarını ektim (maalesef buraya yazmayı unutmuşum). İstiyorum ki beklenmedik bir zamanda, bir bahar gününde, taşların arasından o çok güzel çiçekleriyle gülümseyip bize göz kırparak “burada ben de varım” desinler.
Sabah bir baktım kar kısa bir süreliğine erimiş ve güneşli bir gün var.” Tam zamanı” diyerek işimi yarıda bıraktım ve bahçeye çıktım. Elimdeki son çiğdem soğanlarını da diktim. Soğanlar değil ama yukarıdaki görsel Zengarden’dan. Ben de bahçemdeki çiğdemler çıkınca fotoğrafını çekerim ve buraya eklerim:).Başka neler mi yaptım:
Artık acı biber tohumlarının iç mekânda yavaş yavaş ekilmeye başlanma zamanı geldi. Acı biber tohumları en geç filizlenen tohumlardır. Dolayısıyla son donlar geçtikten sonra gelişmiş bir fideyi sebze tarhımıza ekmek istiyorsak şimdiden içeride başlatmalıyız.
İki yıl önce acı biber fidesi yetiştirmede başarısız geçen yıl ise kısmen başarılı deneyimler yaşamış biri olarak söylüyorum, yazıyorum ki kesinlikle bu tarihlerde yani Şubat ayının ikinci haftasında iç mekânda tohum ekmeye başlamalıyız. Geçen yıl da Mart ayında başlamıştım. Zaten fideler geç çıktılar içeride, bir de bile bile lades oldum yani fideleri tahminî son don tarihinden iki hafta önce bahçeye ektim ve sadece bir fide donmaktan kurtuldu. Yukarıdaki bilgiyi geçen yıl da öğrenmiştim aslında ancak “taşınacağım ve bu sezonu kaçırmak istemiyorum” düşüncesi ve telaşıyla hareket ettim. Bazılarında başarılı bazılarında başarısız oldum. Zamanı gelince onları da anlatırım.
Aşağıdaki görsel benim iç mekânda başlattığım acı biberlerim. Soldan sağa sırasıyla sivri uçlu mini, sarı, kırmızı acı biber, santa fe grande chili biber, serrano tampiqueno biber, acı, kırmızı mantar biber, sivri, kıl acı biber, orta acı jalapeno biber tohumları yer alıyor mini fidelikte.
Tohumlarım zaten çok kıymetli üstüne bir de bazıları son kalan tohumlarımdı. Ben inanıyorum ki bu sene fidelerim çok güzel gelişecek ve bahçemden hem bol bol biber hasat edeceğim hem de tohum. Bu sonuç aileme taze ve besin değeri yüksek çeşitler sunmamı sağlarken sevdiklerimle de paylaşma imkânı sunacaktır. Düşüncesi bile çok güzel.
Görseldeki fideliği nasıl hazırladığıma gelince:
Fideliğimin içine güzel bir karışım toprak yerleştirdim. Bu karışımın içinde perlit, vermikülüt, torf gibi toprağı yumuşatan ve tohumun çıkma aşamasında kökü besleyebilecek maddeler var. Toprağı yerleştirdikten sonra parmağımın ucu ile boşluklar açtım ve önceden 24- 48 saat arası nemli kağıt arasında beklettiğim tohumları bu boşluklar içerisine birer birer bıraktım. Yanda göreceğiniz su püskürtme aletiyle fideliğin üstüne suyu spreyledim. Strech film ile de örttüm ki toprak nemini kaybetmesin.
Kendi fidelerini yetiştiren kişilerden okuduğum kadarıyla bu fidelikleri sıcak yatağa (bitkiler için özel olan evdeki yatak değil yani:)) yerleştiriyorlar ya da üstten ışık uygulaması yapıyorlar. Ben o kadar profesyonel değilim henüz bu sebeple kalorifer önüne yerleştirdim, her akşam ve her sabah muhakkak nemini kontrol ediyorum. Kuruduğunu gördüğüm yerlere hemen fıs fıs su spreyliyorum.
Sonucunu hep beraber göreceğiz:)
Yarın da erken ekilecek çiçek tohumlarımı ekip iç mekân saksı değişimlerimi yapacağım. Evdeki çok büyük saksılarımı bahçede kullanmayı düşünüyorum. Bir başka yazıda anlatacağım ama bazı saksıda yetişecek domates tohumlarım var; onları da bu saksılarda yetiştirmeyi düşünüyorum. Ayrıca bu sene çileklerimi de saksılarda yetiştirmek istiyorum. Toprak da yetiştirdiğim fidelerden nedense verim alamadım, sebeplerini hâlâ araştırıyorum. Çıkan bir iki çileğimi de saksağanlar yedi ne diyeyim onlar da sezonu bekliyormuş demek ki:)
Başlamış ve başlayacak diğer planlarım da diğer yazılarda:)