Bu yıl Nisan ayı ve Mayıs ayının başlangıcı çok hızlı ve çok güzel geçti benim için…Çok koşuşturmalı, çok gezmeli, çok çalışmalı ve deee bahçede az zamanda çok iş bitirme günleriydi. Yazı yazmadım mı hiç? Yazdım ama cümle cümle…Hangi konuda anlatmak istediklerim var, unutmayayım diye notlar yazdım kısa kısa…Aslında iPhone’a bir “günlük” uygulaması geldi ama henüz kullanımı açısından seri olamadım 🙂 Her neyse Mayıs ayı geldi hoş geldi…Hıdırellez’i de kutladık; dileklerimizi gül dalına bağladık ki gülün üstü de goncalarla doluydu…Sarmaşık güllerim açmaya başladı zaten…İlk uyarımı da bunun üstünden yazmaya başlayacağım, hadi o zaman başlayayım sıralamaya:
(Maalesef yazılarıma görsel yükleyememe sorunum devam ediyor. Sorun çözüldüğünde ekleyeceğim.)
–Her sabah bahçe kontrolü yapmak.
Nisan ayından beri yaptığımız günlük sabah kontrollerinde güllerimizin taze sürgünlerine gelen gül bitlerini gördük ve tedbirlerimizi aldık değil mi? Biz doğa severler bahçemize pestisit sokmuyoruz. Dünyamızın ekolojik sistemine saygımız var ve evimizde doğal ilaçlar hazırlayarak sürdürülebilirliğe de destek oluyoruz. Evde ilaçlarımızı daha önce yazdığım “zararlı böceklerle mücadele…” başlıklı üç sayfa reçetesini verdiğim yazılarımdan okuyabilirsiniz. Aldığımız bu tedbirlerin yanı sıra kış mevsiminde biriktirdiğimiz meşe ya da kayın ağacı odun küllerimizi bir elek vasıtasıyla gül fidanlarımızın üstüne eleyebiliriz. Bu yöntemle hem bitleri hem de salyangozları güllerimizden uzak tutabiliriz.
Sabahları ve akşamları yapacağımız bahçe kontrollerinde Nisan sonundan bu ayın sonuna kadar onlarca salyangozu, sümüklüböceği de bitkilerimizden uzak tutabiliriz. Salyangozlarla mücadele içinde bu sayfada okuyacaklarınız size de yardımcı olabilir.
Ayrıca bahçe kontrollerinde önceden ektiğiniz tohumlardan filizler çıkmış mı? Şaşırtmak gerekir mi? Neresi açık kalmış? Oralara hangi tohum ya da fideleri ekmeli? Bahçeye yeni gelmiş kedi yavruları var mı? Anne ve bebek kedileri beslemek, sularını eksik etmemek ve diğer kedilerin onları rahatsız etmemesi için neler yapmak gerekir? gibi soruların cevaplarını da bulabiliriz:)
-Çiçekleri kontrol etmek.
Nisan ayının ortalarından başlayarak bahçemizde sümbül, nergis ve laleler muhteşem gösterilerini yaptılar. Arılara nektarlarını sundular ve ömürlerini tamamladılar. Şimdi yapılacak şey uzun yeşil yapraklarının toprak üstünde sararıp solmalarını beklemek ve sonra soğanlarını alıp ekim- kasım aylarına kadar kuru, serin bir yerde bekletmektir.
Petunya, sardunya, begonya, papatya, gül, karanfil gibi çiçeklerimizin muhteşem çiçekleri solduğunda solan çiçekleri bitkinin üzerinden toplarsak çiçekler daha da coşkulu bir şekilde açmaya devam ederler. elimizden geldiğince buna da zaman ayırırsak hem çiçeklerimizle konuşacak hem de onların bakımını yaparak huzur bulacağımız anlarımız olur.
-Yabani ot temizliği yapmak.
Maalesef adını unuttuğum, çok değerli bir yabancı bitki yazarı şöyle yazmıştı: “…yabani otlar aslında yeryüzünün esas bitki örtüleridir…”. Okuduğum zaman çok etkilenmiştim. “Bahçemizdeki yabani otları tanıyalım1,2,3” başlıklı üç sayfa yazdığım ve aslında daha sayfalarca yazabileceğim bir yabani otlar yazım vardı, oradan da okuyabileceğiniz gibi çok çeşitli yabani otlar var ve toprağa öyle bir tutunuyorlar ki inanılmaz… Çok da çabuk üreyebiliyorlar. Rüzgâr, kuşlar ve kediler tohumlarının taşınmasında en büyük yardımcıları…Tam da sebze fidelerimizi toprakla buluşturduğumuz bu ayda yabani ot temizliği daha da önemli bir hâl aldı. Buna mutlaka dikkat edelim. Sebze alanımız olmayan yerlerde ise tohum kontrolü ile yaşamalarına müsade edelim ki arılar, kelebekler ve diğer calılar da beslenmek, üremek için alanlara sahip olsunlar.
-Sebze fidelerini dikmek, tohum ekmek.
Viyollerde yetiştirdiğimiz sebze fidelerini artık toprakla buluşturabiliriz (benim gibi karasal iklimde yaşayanlar için…). Bu konuda ben fidelerimin tamamını dikmiyorum. Bir kısmını Mayıs başında diktim. Bir kısmını da Mayıs’ın onbeşinden sonra dikiyorum ki ara da don olayı yaşanırsa fidelerimin tamamını kaybetmemiş olayım… Ayrıca Mayıs’ın ilk haftası kabak tohumlarını da bahçeye doğrudan ekiyorum. Akşam ve gündüz sefası tohumlarını da aynı zamanlarda ekiyorum.
Bunun dışında salata sebzelerinin tohumlarını da bir hafta arayla ekiyorum ki hepsi aynı anda bitmesin:)
-Sulamaya özen göstermek.
Yaşadığım bölgede çim sulama için günde bir kez sulama bu ayın çok sıcak günlerine kadar yeterli oluyor. Burada dikkat edilecek husus çok sıcak olan günler. İşte o çok sıcak günlerde sabah ve akşam sulama iyi olacaktır. Hava kapalı iken bazen sulamaya ihtiyaç yok gibi gelebilir. O hissi yaşadığınızda bir bahçe küreği ile bir noktadan küreği saplayıp toprağa bir bakın; eğer toprağın içi nemliyse sulamayı ertesi güne erteleyebilirsiniz ama kuru ise mutlaka sulayın ki tam gelişme döneminde tohumlar rahatça çatlasın, fideler rahatça uzasın…
-Bahçe araçlarını dikkatli kullanmak.
Hortumla bahçeyi suladığımızda yorulup hortumu sarmadan bırakırsak hele de ertesi gün akşam üstüne kadar hiç yerinden kaldırmazsak hortumun altında kalan çimler ezilir, sararır ve mantar hastalığına açık hale gelir. Sümüklüböcekler de hiç acımaz anında hortumun altına toplaşıp güçlerine güç katabilirler:) Bu sebeple hortumla işimiz bitince hemen sarıyoruz makarasına, kürekle işimiz bitince kaldırıyoruz dolabına… Yeşillenmenin arttığı dönemde benim de sıklıkla başıma geliyor kürek, tırmık, ip, makas aramak:) Ne zaman dolabına güzelce kaldırırsam işim daha kolay oluyor elbette:)
-Her anın tadını çıkarmak
Zaman o kadar çabuk geçiyor ki…Bahçenizde ya da saksınızda gördüğünüz bir filizin, çiçeğin o an zevkine varmayı unutmayın. Çiçek bu solar, filiz bu büyür…Ve aynısını ancak kısmetse ancak gelecek yıl görebiliriz.
Bu güzel sezonun tadını çıkarabilmek için elbette önce (sonbaharda başladık…) çok çalışmak sonra da kendimizden başlayarak kıymetini bilmek gerekir.
Bitkilerimizle öğrenmeye devam edebileceğimiz çok güzel bir Mayıs ayı geçirmeyi dilerim herkese…