Bu yıl da Aralık ayı geldi çattı. Einstein’ı da zamanın göreliliğiyle anma zamanı geldi:) Evet, elbette zamanın göreliliği söz konusu olan. Nasıl da geçti koskoca bir yıl…Oysa daha dün ilkbahar geldi diye seviniyorduk; fidelerimizi dikmiş tohumlarımızı ekiyorduk. Şimdi de beklentimiz aynı şekilde… Bir bakmışız ki karlı günler sona ermiş bahçemizde sümbüller açmış, arılar nektar toplamaya başlamış…Düşünüp hayal etmesi bile çok güzel. Günümüze geri dönersek hemen, gündüzler kısaldıkça kısaldı, geceler uzadıkça uzadı. Bu ayın 21’inde de Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanacak yani Kış Gündönümü yaşanacak. Güney yarımkürede de en uzun gündüz olacak aynı gün…Aynı zamanda, biz Kuzey yarımkürede yaşayanların bahçecilik olarak bahçede en az işimizin olduğu ay bu ay. Ayrıca, Aralık ayı bütün bir senenin muhasebesinin tutulduğu bir ay olarak bahçede yaşanan olumlu ve olumsuz olayların da dökümünün yapılması için ideal bir aydır. Bahçe ajandası açılır, hangi bitki hangi bitkiyle iyi kardeş olmuş, hangi tohumlar verimli, hangi tohumlar verimsiz olmuş, satın alınan fidelerden hangisi az fire vermiş hangisi çok fire vermiş bunları gözden geçirip ilkbahar için yazılı planlar yapılır.
Bu arada 110 gün de çabucak geçecek ve ilkbahar ekinoksu gelip çatacaktır. Bu sebeple aşağıdaki işleri bu ay tamamlarsak iyi olacaktır:
![](https://earlyparsley.com/wp-content/uploads/2024/11/kisbudamasi-613x1024.png)
-Kış budamalarını tamamlamak.
Ankara’da bir kaç senedir sonbahardaki sıcak gündüzler Aralık ayına kadar aralıklarla uzayabiliyor. Bu durumda da yaprak dökümünün tamamlanması uzuyor. Dolayısıyla meyve ağaçlarının budamaları Aralık ayına sarkmış oluyor. Burada da hassas davranmak gerekir çünkü birdenbire de gündüz sıcaklıkları 1, 2 derecelere gece sıcaklıkları eksili derecelere düşüyor yani budama yaptığımızda donmalardan da bitkiyi korumak gerekir. Gül fidanlarının da budanması hassastır. Erken budarsanız erken açıp goncaları ilkbahar donlarında yanabilir. Geç budarsanız da güllerinizin açması Mayıs ayı ortalarına doğru uzayabilir.
-Bordo bulamacı yapmak.
Kış budamalarından sonra ağaçlarımızın ve çalılarımızın bordo bulamacı ile spreylenmesi iyi olacaktır. Bordo bulamacı fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı ağaçlarımızı, çalılarımızı koruyan organik bir ilaç. Mucidi 1885 yılında Fransa’nın Bordeaux şehrinde yaşayan bir profesör. Bu profesörün bulamacı tesadüfen bulduğu söyleniyor. Kara leke, dal yanıklıkları, yaprak kıvırcıklığı gibi hastalıklara karşı etkili olduğu görülünce yılda iki kere uygulanmaya başlanıyor. İlkbaharda ağacın gözleri uyanmadan ve sonbaharda ağaçlar yapraklarını döktükten sonra bulamacın uygulanması için en doğru zamanlar. Biz de bahçemizde öyle uyguluyoruz.
-İhtiyacı olan bitkilere macun çekmek.
Meyve ağacı ya da çalıların gövdesinde kahverengi yarıklar oluştuysa budamadan sonra bu yarıklara demir içerikli hazırlanan kırmızı bir macun sürerek o yaranın kış boyunca iyileşmesini daha da hasta olmamasını sağlayabiliriz.
![](https://earlyparsley.com/wp-content/uploads/2024/11/kissebzeyatagi-942x1024.png)
-Bahçeye yeni sebze yatakları eklemek.
Yeni bir sebze yatağı eklemek için de bu mevsim tam zamanıdır aslında. Bütün kış organik atıklarımızla içindeki toprağı zenginleştirebiliriz. Böylelikle tohum ekme zamanı geldiğinde toprağınız hazır olmuş olur.
-Kış sebzeleri için mini seralar oluşturmak.
Kış sebzelerimizi dondan koruyarak yetiştirmek için mini seralar oluşturabiliriz. Kale, pazı, pırasa, havuç, lahana, hardal, ıspanak, turp, alabaş serin gün sebzelerindendir ve uygun koşulları sağlarsak lezzetleriyle kışın da bizi mutlu etmeye devam ederler:)
-Çim bakımı yapmak.
Eğer çimler uzunken kışa girersek çimler sararır ve kururlar. Ancak biçilmiş ve kısalarsa kar yağana kadar yeşil kalmaya devam ederler. Bu durum benim gibi 7b iklim kuşağında olanlar içindir. Hangi iklim kuşağında olduğunuzu bulmak istiyorsanız “hangi iklim kuşağında yaşıyorsunuz?” konulu yazıma bakabilirsiniz.
![](https://earlyparsley.com/wp-content/uploads/2023/12/kitapgorseli-683x1024.png)
-İlkbahar bahçe planı yapmak.
Yeni gelen yılın yani 2025 yılının ilkbaharında neler yapacağımızı, önümüzdeki yılın tamamında saksılarımızda, bahçemizde nasıl bir bitki örtüsü görmek istediğimizi not edersek bu konu üzerinde çalışmaya başlamış oluruz. Planlamak her zaman iyidir. Elbette planın dışına da çıktığımız olacaktır ama genel bir çerçeve çizdiğimizde fazla ortalamadan sapmadan hareket etmeyi başarırız. Hem yılın bu ayında çok çeşitli ajandalar da karşımıza çıkacaktır. Bunların içinden kişisel, meslekî, bahçecilik, balkonda saksılar ve başka özel ilgi alanlarımıza göre kullanacağımız ajandaları rahatça seçebiliriz.
-İçinde olunan durumda bir keyif ânı ayırabilmek.
Ne olursa olsun elimizde herhangi bir teknolojik alet olmadan yalnızca bir bardak çay ya da bir fincan kahvemizle balkonumuzda ya da bahçemizde en az on dakika kendimizle, düşüncelerimizle baş başa kalıp farkındalığımızı artırmaya çalışalım. İnanın hem çok keyifli hem de çok ilham verici bir zaman dilimi oluyor. Zamanım yok demeyelim, sosyal medyaya on dakika daha az göz atsak hiç bir şey kaybetmeyiz, aksine kazancımız daha büyük olur.
Keyifli, bol okumalı ve yazmalı bir Aralık ayı geçirmek dileğiyle…
Bir yanıt yazın