Humik asit kimyasal mıdır?

Hayır değildir diye hemen söze girmek isterim. Ben her yıl ilkbaharda uygun zaman geldiğinde yani tohumlarımı dışarıda ektiğim, fidelerimi bahçe toprağıyla buluşturduğum dönemde hem tüm bahçeye hem de yükseltilmiş sebze yataklarımın toprağına, sebze fidelerinin kök ve yapraklarına humik asit ile hazırladığım çözeltiyi uyguluyorum.

Humik asit nedir?

Ölmüş bitki ve hayvanlar toprak altında binlerce yıl belirli basınç ve sıcaklıkta kaldığında kömürleşirler. Tıpkı linyit kömürü gibi… Dolayısıyla linyitin oksidasyona uğramasıyla oluşan leonardit ve içeriğindeki humik asit organik bir üründür.

Humik asit bileşenleri ile toprağın yapısını zenginleştirir, kaymak tabakayı önler, bitkilerin besinleri daha kolay almasını sağlar. Bu sebeple tarım için oldukça önemli bir organik maddedir. Daha detaylı olarak blogumda daha önce yazdığım bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Humik asitin faydaları nelerdir?

1.Toprağın su tutma hacmini artırır.

2.Toprağın içindeki mikroorganizmaların sayısının artmasını sağlar.

3.Bitki köklerinde ve oraya ulaşan suda yararlı maddelerin hareketini yani taşınmasını artırır.

4.Bitki köklerinin daha iyi beslenmesini ve gelişmesini sağlar.

5.Toprakta henüz çimlenmeyen tohum varsa o tohumların rahatça çatlayıp filizlenmesini sağlar.

Humik asit nerelere uygulanır?

  1. Çimlere,
  2. Sebze fidelerine,
  3. Çiçeklere,
  4. Sınır bitkilerine,
  5. Ağaçlara,
  6. Dış mekân saksı bitkilerine,

Görüldüğü gibi tüm bitkilere uygulanır. İç mekân bitkilerinde hiç kullanmadığım için o konuda yazmadım. Genellikle organik maddeler iç mekânda sineklenmeye sebep oluyorlar ama humik asitte de öyle olur mu bilemiyorum, denemedim.

Humik asit nasıl uygulanır?

Benim yaptığım uygulama şöyle:

-100 ml humik asit

-3 litre su

İkisini karıştırıyorum ve

-1,5 litre suya

-250 ml karışım humik asit

olarak fısfıs yapacağım şişeye koyup tekrar karıştırıyor ve seyreltmiş oluyorum.

Fısfısın ucundaki düğmeyi biraz gevşetip bitki köklerine bu sıvıdan makul miktarda sıktıktan sonra (@nadireninbahcesi instagram sayfamda uygulama videosu var) fısfısın ucundaki düğmeyi sıkılaştırıp tam püskürtme haline getiriyor ve yapraklara, toprağa bu karışımı püskürtüyorum. Böylece hem kökler besleniyor hem de toprak besleniyor. Bitkiler yaprak beslenmesi de yapmış oluyor. Çimler de bu beslenmeyle daha gür ve daha yeşil oluyorlar.

Humik asit uygulamasını yaptıktan yarım saat sonra da sulama yaparak işlemi bitiriyorum.

NOT: Uygulama yapmadan önce de toprak az da olsa sulanmış olmalıdır. Ben genelde öğleden sonra, yağmur yağmış ve durmuşsa çıkıp hemen bu uygulamayı yapmayı seviyorum ve bitkilerime iyi geldiğine inanıyorum.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir