Haziran ayında bahçede yapılacak işler (2025)

Yazarsanız, not alırsanız algılarınızın sizi kandırmasına imkân yoktur. Hatıra da yaratamazsınız! Geçen sene hıdırellezde sarmaşık güllerimin açtığından bahsetmişim çünkü 2024 Mayıs ayı bu Mayıs’tan yani 2025 Mayıs ayından daha sıcak geçmiş. Bu sene ise anca 20 Mayıs civarı gül goncaları oluştu. Ancaaak geçen sene Haziran ayı yazımın başına bakılacak olursa da havanın serinlediğini hatta soğuduğunu anlıyoruz öyle ki kışlık taytımı giydiğimden falan bahsediyorum:) Hatta 2023 yılı Haziran ayında soğuk havanın fidelerimin gelişimini nasıl olumsuz etkilediğinden falan bahsetmişim. Bunun da buraya not ettiğimize göre 2026’da neler olacak göreceğiz bakalım…

Haziran ayının İngilizce adı June, mitolojik tanrıça Juno’dan geliyormuş adı…Juna doğurganlığın ve evlilik bağının tanrıçasıymış. Bu tanrıçanın en sevdiği çiçek de “çiçeklerin kraliçesi” diye bilinen güllermiş…Haziran’da da malum her yer rengarenk ve mis kokulu güllerle donanıyor. Güllerin bakımı kolay der bazıları ama bana göre özen istiyor. Örneğin sezon içinde bile iki üç budama isterken sonbahar ve ilkbahar da olmak üzere iki kere de tam budama yapılmak istiyor. Üstünde ölen güllerin goncasından aşağıda belirli bir ölçünün gözetilerek toplanmasını istiyor. Bu isteklere bir bir cevap verirseniz de yaz boyu mis gibi çiçekler açıyor. Kraliçe olduğu için sanırım bakımı da hem özen istiyor hem biraz zahmetli:)

Şimdi blogumu bir gözden geçirdim de pek çok bitkinin nasıl budanacağını anlatmışım da gülün budamasını anlatmamışım. Onu da en kısa sürede yazmaya niyet edeyim bakayım:) Dedikten sonra gelelim Haziran ayında bahçede yapmamız gereken işlere:

Haziran ayında bahçede yapılacak işler:

1.Günlük bahçe kontrolü yapmak.

Havaların ısınmasıyla beraber bahçe kontrollerini sabah ve akşam olmak üzere iki sefere çıkarırsak bahçemizi hem daha iyi kontrol etmiş olur hem de zahmetli bir işi zevkli ama zahmetli sınıfına yükselterek keyif de almış oluruz:) Bu kontroller sayesinde ekilen tohumların çıkıp çıkmadığını, fidelerin durumunu gözlemleyebilir, salyangozları tespit edip bahçeden uzaklaştırabilir, kediler etrafı dağıtmışsa toparlayabilir ve en önemlisi o kadar çok zahmetini çektiğimiz bahçemizin keyfini de sürebiliriz:)

Salyangozlardan korunma yollarını bu sayfadan okuyabilirsiniz pek tabii…Ayrıca mutlaka güllerin yaprak ve dalları her gün kontrol edilmeli ki bir anda gül bitleriyle dolabilirler. Bunun yanısıra solmuş güller, karanfiller, petunyalar bitkinin üstünden dikkatle toplanmalı ki bitki daha coşkulu çiçeklerini açmaya devam etsin.

2. Sebze alanlarını ve ağaçları kontrol etmek.

Sebze alanına ekilen tohumlar ve dikilen fideler tutmuş mu tutmamış mı? Yanlarına ekilecek ya da dikilecek kardeş bitkiler tamamlanmış mı? Hâlâ eksik kalan alanlar varsa tamamlamak için neler yapılabilir? Yabani otlar sebze aralarından hâlâ çıkıyor mu? Çıkıyorsa köklerini toprak altında bırakmamaya çalışarak dikkatle toplanmalı. Aslında yabani otlar belki de toprağın en eski yaşayanları ve bir saygıyı hak ediyorlar. Biz sadece sebzelerimizin köklerini boğmalarına ya da çok tozlaşıp her yeri kaplamalarına müsade etmiyoruz. Bir de yürüyüş yolundaki taşların arasından yabani otlar çıkarsa onları toplamalıyız yoksa taşları yerinden oynatacak bir kök sistemleri var. Yabani otları tanıyalım yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Çok yıllık çiçekler tohumlarını dökmüş mü ? Gelişimini sürdürüyor mu? Örneğin karanfiller çok yıllık. Bitki gövdesi kışın toprak üstünde duruyor ancak bizim iklimimizde biraz rengi gidiyor, hacmi küçülüyor ancak ilkbaharda tekrar canlanıyor. Tek yıllık hangi çiçekler dikilecek gibi sorularınızın cevaplarını da ancak bu bahçe kontrollerinde bulabilirsiniz. Örneğin petunyalar kokusuyla, çiçeğiyle harika tek yıllık bitkilerdendir. Bahçe ajandası tutmuşsanız bu aşamada benim gibi geçen sene uygulayıp da memnun kaldığınız deneyleri tekrar edebilir, memnun kalmadıklarınızı da gözden geçirebilirsiniz.

Salatalık, sırık domates gibi sebzelerinde yavaş yavaş desteklerini yanlarına koymak gerekir ki sıcağı görür görmez gelişimleri hızlanacaktır. Fideleri diker dikmez desteklerini de yanlarına dikin diye bir görüş var. Ben o destek çubuklarını hobi alanımda hemen görmek istemediğimden bitki toprağa iyice tutunup biraz büyüdüğünde destek çubuklarını dikiyorum. Bugüne kadar da bir zararını görmedim. Tercih sizin olacaktır.

3. Aralıklı ekim yapmak.

Özellikle tohum ekimlerinde iyi bir planlama ile birer hafta ya da onbeş gün aralıklarla tohum ekersek ürün alacağımız sezonu da uzatmış oluruz. Bunun için de Nisan- Mayıs aylarında ektiğimiz tohumlardan Haziran ayında da ekebiliriz, değerlendirelim ( tabii ki bu ayları iç anadolu için yazıyorum, herkes kendi bölgesine göre değerlendirsin).

4. Sulamaya dikkat etmek.

Havaların 25 derecenin üstüne çıkmasıyla çim ve bazı çiçeklerin sulanması sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yapılmalıdır. Bahçe çit bitkilerine damla sulama hattı çekmek onların daha iyi sulanmasını sağlar. Mümkünse bu konu ihmal edilmemelidir. Sebze alanlarında da biber, salatalık, kabak ve salata sebzeleri her gün sulanırken domates dibi kurudukça sulanmalıdır. Her bitkinin sevdiği ya da sevmediği uygulamalar var. Ben de pek çoğunu deneye yanıla öğrendim. Bunun zevki de bir başka doğrusu…

5. Örümcek ağlarını temizlemek.

Tam da bu günlerde her yere örümcekler ağ yapıyor. Günün hangi saati olursa olsun gözünüz devamlı bitkilerinizin üstünde olursa ağları o kadar çabuk görür ve temizlersiniz. Temizlemeye kıyamadığınız her örümcek ağının merkezindeki örümceğin zamanla ne kadar büyüdüğünü gördüğünüzde gözlerinize inanamayacaksınız. İnsan önce “…onlar da sevmiş burayı gelmiş…” falan diyor ama çok çabuk ağ örüyor ve karınca kadar çok oluyorlar. Hemen önlem almazsanız koca bir top şimşiri bile kısa sürede sararıp solduruyorlar. Bir anda dut ağacının bir dalını sarıp sarmalayıp yok edebiliyorlar. Önceki yıllarda bu durumu yaşadım ve bitkiyi toparlamak için tam bir yıl uğraştım. Onun için “…fazla merhamet maraz çıkarır…” sözünü de unutmamak gerekir. Elbette ki ekolojik yaşamın dengelerini göz önünde tutacak ve doğal yollardan mücadele edeceğiz ancak biz de bir canlıyız ve bizim de ellerimizle kurduğumuz yaşam alanımızı korumamız gerekir. Bu mücadeleyi centilmence yapabilmek için de doğal yollarla mücadele etme yolunu seçebiliyoruz ki Doğal ilaçları evde hazırlamanın yollarını da buradan okuyabilirsiniz.

Bol koşuşturmalı, bol çalışmalı, bol keyifli bir Haziran ayı olsun hepimize…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir