Nergis çiçeğinin nasıl yetiştirildiğini anlatacağım ama burada benim için daha önemli konu, nergislerimi mavi ladin ağacının altında yetiştirebilmem. Neden mi?
Bizim bahçede evimizi satın aldığımızda çok güzel bir mavi ladin ağacı vardı. Ben permakültür yaklaşımını göz önüne alarak bahçe peyzajı yaptığım için ağaçların altına çeşitli bitkiler dikmeyi seviyorum. Ancak iğne yapraklı ağaçların altında maalesef başka bir bitki yetiştirmek pek mümkün olmuyor. Yaptığım araştırmalar neticesinde şansım varsa mavi ladinin altında nergis yetiştirebileceğimi, üstelik bu ortak yaşamın her iki cins için de faydalı olduğunu öğrendim. Denemeye karar verdim ve geçtiğimiz sonbahar sonuna doğru Golden dawn cinsi beş adet nergis soğanını ağacımızın altına diktim.
Nergis çiçeği soğanlı bir bitkidir. Bahçe toprağına ya da konteynıra ilk defa dikecekseniz en güzeli sonbahar sonunda dikmektir ama bir sebepten dikemediyseniz erken ilkbaharda mutlaka dikmelisiniz. Bu şekilde dikerseniz nergis soğanları istediği kış soğuklanmasını yaşayarak daha güzel çiçekler açacaktır.
Nergis soğanları bir kere dikildikten sonra toprak altında çoğalarak her geçen yıl daha çok ve daha gösterişli çiçekler açar.
Nergis soğanlarını dikerken soğan boyutunun yaklaşık dört katı büyüklüğünde bir çukur açıp sivri kısmı üste gelecek şekilde dikmelisiniz.
Bahçe toprağında yetiştiriyorsanız bahar yağmurları sulaması için yeterli olacaktır. Saksı ya da konteynırlarda yetiştiriyorsanız toprağı kurudukça sulamalısınız.
Çiçeklenme bittikten sonra çiçeklerin tohum yapmasını engelleyerek çiçek kısmını koparmalısınız. Bu şekilde yapmazsanız gelecek sezon çiçek çapları çok küçük olacaktır.
Nergis soğanları çok yıllıktır, donlara dayanıklıdır, bahçede bulunduğu yerde kışı rahatlıkla geçirirler.ve yine baharda güzelliklerini sergilerler. Eğer bahçe toprağında değil saksıda yetiştirdiyseniz yaz aylarında bitkinin yaprakları sararıp kuruduğunda soğanları topraktan çıkarıp toprağından arındırıp ıslaklığı gidecek kadar kurutup kırpık kâğıtların arasında sonbahar sonu gelene kadar bekletip tekrar toprağa dikmelisiniz. Güzeli seven zahmetine katlanır;)
Tavsiyem bahçenize soğanlı bir bitki diktiğinizde yerlerini bahçe defterinize işlemenizdir. Böylelikle yeni bitkiler ekeceğinizde onlara zarar vermezsiniz. Emin olun bitkinin toprak üstü kısmı gittiğinde soğanların yerleri unutuluyor;)