nergis çiçeği nasıl yetişir?

Nergis çiçeğinin nasıl yetiştirildiğinden bahsetmek istiyorum. Özel olarak nergis çiçeğinin yetiştirilmesini anlatmaya, mavi ladinle aralarında kurduğum ilişki vesile oldu.Neden ve nasıl mı?

Mavi Ladin’in altına hangi çiçek dikilebilir?

Bizim bahçede evimizi satın aldığımızda çok güzel bir mavi ladin ağacı vardı. Permakültür yaklaşımını göz önüne alarak bahçe peyzajı yapmaya çalıştığım için ağaçların altına çeşitli bitkiler dikmeyi seviyorum. Ancak iğne yapraklı ağaçların altında maalesef başka bir bitki yetiştirmek pek mümkün olmuyor. Yaptığım araştırmalar neticesinde şansım varsa mavi ladinin altında nergis yetiştirebileceğimi, üstelik bu ortak yaşamın her iki cins için de faydalı olduğunu öğrendim. Denemeye karar verdim ve geçtiğimiz sonbahar sonuna doğru Golden dawn cinsi beş adet nergis soğanını ağacımızın altına diktim.

Yazımı güncellediğimde bu paragrafı ekliyorum ki nergisler beni çok mutlu etti ve mavi ladinin altında harika geliştiler. Hatta sonraki sene de çoğalarak açmaya devam ettiler. Mavi ladinden damlayan özler nergislere ve soğanlarına zarar vermediler.

Nergis çiçeği ne anlam ifade eder?

Nergis çiçeği hem aşkın güzelliği anlamını taşır hem de verildiği kişiye ne kadar güzel olduğunu anlatır.

Yunan mitolojisinde Echo adında güzeller güzeli bir peri kızı vardır. Bir de kendini çok beğenen Narkissus adında yakışıklı bir avcı…Echo Narcissus’u gördüğünde ona anında aşık olur ama Narcissus onun bu aşkına karşılık vermez. Echo günler geçtikçe aşkından hasta olur ve yavaş yavaş ölür. Kayalardaki eko, Echo’nun aşkını hatırlamamız içindir sanki…

Olimpos’da yaşayan tanrılar Echo’nun acıklı ölümüne çok üzülürler ve Narcissus’a bir ceza vermek isterler. Narcissus bir gün ormanda avlanırken yorulur, susar ve su içmek için nehrin kenarında durur. Eğilip nehirden bir avuç su içecekken yüzünün yansımasını suda görür. Çok beğenir, o kadar beğenirki o yansımaya ulaşamayacağını düşündükçe kederlenir. Adeta kendine aşık olur, kendi yansımasından gözlerini alamaz ve nehrin kıyısından kalkamaz. Günler geçtikçe de oracıkta can verir. Herkes bu olayı hatırlasın diye öldüğü yerde her yıl sarı sarı kokulu çiçekler açmaya başlar. Nergis çiçekleri…

Nergis soğanı ne zaman dikilmelidir?

-Nergis çiçeği soğanlı bir bitkidir. Bahçe toprağına ya da konteynıra ilk defa dikecekseniz en güzeli, soğanları sonbahar sonunda dikmektir. Oldu da sonbaharda dikemediyseniz erken ilkbaharda mutlaka dikmelisiniz. Nergis soğanları kış soğuklanmasını yaşadıklarında daha güzel çiçekler açıyorlar.

Nergis soğanları tekrar çiçek verir mi?

-Nergis soğanları bir kere dikildikten sonra toprak altında çoğalarak her geçen yıl daha çok ve daha gösterişli çiçekler açar.

-Eğer Ocak, Şubat aylarında yapı marketlerden açmak üzere olan nergis soğanı dikili saksılardan almışsanız ve karasal iklim bölgelerinde yaşıyorsanız sakın onları bahçeye dikmeyin, donarlar. İç mekânda direkt güneş ışığı almayan, aydınlık bir pencere önünde bulundurun. Çiçekleri bitince soğanlarını atmayın ve sonbaharda tekrar dikin. Seneye yine nergisleriniz çiçek açacaktır.

Nergis soğanları nasıl dikilmelidir?

-Nergis soğanlarını dikerken soğan boyutunun yaklaşık dört katı büyüklüğünde bir çukur açıp sivri kısmı üste gelecek şekilde dikmelisiniz. Bu don tehlikesi yaşayan bölgeler için geçerlidir. Eğer ılıman bir bölgedeyseniz soğanları sadece soğan boyutunun iki katı derinine dikmeniz yeterli olacaktır.

Nergislerin sulanması nasıl olmalıdır?

-Nergisler topraklarının nemli olmasından hoşlanıyorlar.

-Bahçe toprağında yetiştiriyorsanız bahar yağmurları sulanmaları için yeterli olacaktır. Saksı ya da konteynırlarda yetiştiriyorsanız toprağı kurudukça sulamalısınız.

-Çiçeklenme bittikten sonra çiçek kısmını koparmalısınız ki soğanları toprak altında gelişimini daha iyi tamamlasın, yavrulasın. Bu şekilde yapmazsanız gelecek sezon çiçek çapları da çok küçük olacaktır.

Nergis soğanları tek yıllık mıdır?

-Nergis soğanları çok yıllıktır, donlara dayanıklıdır, bahçede bulunduğu yerde kışı rahatlıkla geçirirler ve yine baharda eşsiz güzelliklerini sergilerler. Eğer bahçe toprağında değil saksıda yetiştirdiyseniz yaz aylarında bitkinin yaprakları sararıp kuruduğunda soğanları topraktan çıkarıp toprağından arındırıp ıslaklığı gidecek kadar kurutup kırpık kâğıtların arasında sonbahar sonu gelene kadar bekletip tekrar toprağa dikmelisiniz. Güzeli seven zahmetine katlanır;)

-Ocak ve şubat alarında yapı marketlerden ya da fidancılardan alınan, açmak üzere olan nergis, sümbül ve muscari (üzüm sümbülü) gibi çiçekler karasal iklimdeki şehirlerde dış mekâna dikilmezler. Uygun bir saksıya aldıktan sonra iç mekânda doğrudan güneş almayan bir pencere önünde, kalorifer sıcaklığı akışına da çok maruz bırakılmadan yetiştirilip çiçeklerinin güzelliğine doyulur. Marketten alıp getirip bahçeye ya da açık balkona dikerseniz muhtemelen çiçek başları donar. Her iki şekilde de soğanlarını temizleyip saklar ve gelecek sonbahar sonunda toprağa dikerseniz kış soğuklanmasından sonra seneye tekrar açarlar.

Tavsiyem bahçenize soğanlı bir bitki diktiğinizde yerlerini bahçe defterinize işlemenizdir. Böylelikle yeni bitkiler ekeceğinizde onlara zarar vermezsiniz. Emin olun bitkinin toprak üstü kısmı gittiğinde soğanların yerleri unutuluyor;)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir