Ocak ayında bahçede yapılacak işler (2025)…

Bugün hiç de yazı yazacak modda değilim. Ancak iç saatim bu yazıyı artık yayınlamam gerektiğini söylüyor. Malum vazife aşkı büyüktür bende…Çoğu zaman kendimin moralini düzeltmekte de ustayımdır, hiç mütevazi olmayacağım:) Başka birine teselli verir gibi konuşabilirim kendimle:”… kendini bildin bileli her daldan kitap okuyorsun boşuna mı okuyorsun, okuduklarını uygulamayacaksan neden okuyorsun, gözlerine yazık değil mi? hiç kimse seni senden daha iyi tanıyamaz, hele bugünün dünyasında tanımak için uğraşmaz da, o halde silkelen kendine gel…” benzeri ama konusuna uygun şekilde kendime telkinler vererek ayağa kalkarım. Bugün ise şunu tercih ediyorum: mutsuz mutsuz dolaşmak…Hayır efendim her daim olumlu ruh haline sahip olmak istemiyorum, en azından bir günlüğüne, yeter artık, o kadar stabil davranabiliyorum ki “…ya o bişey demez…” diye düşünülen hatta belki düşünülmeyen o kişi ben oluyorum. Her neyse evet bugün böyle…Yarına Allah kerim…

Gelelim Ocak ayında bahçede yapılacak işlere:

Bu yazıyı da geçen yıl yazdığımı buraya kopyalayarak geçeceğim. Şubat ayında bahçeye duyduğum özlemle daha iyi bir yazı yazmayı da kendi kendime söz veriyorum. Ne de olsa kendi blogum, istediğimi yaparım…

Bahçede yaparsak iyi olacak işler:

-Haftada bir bahçe kontrolü yapmak gerekir. Yağmurda, çamurda, fırtınada, aşırı soğukta, karda ve donda bahçede neler olmuş? neler donmuş? kırılıp dökülen eşyalar olmuş mu? Bunlar su giderini tıkamış mı? Kırılan dallar var mı? Sebze yataklarında durum ne? Kışlık sebzelerden büyümeye devam edenler var mı? Sebze yataklarında hasar var mı? Hasar varsa hemen onarılabilir mi? İlkbaharda ne gibi bir tadilat gerekecek? gibi uzayan sorulara yanıt verebilmek için haftalık kontrol şart!

-Bu yıl şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında iç mekânda hangi tohumlar ekilecek?, hangileri elimizde var ? ve yeni ekmek istediğimiz tohumlar neler, nereden sipariş vereceğim? sorularının cevapları da sorularıyla beraber bahçe ajandasına işlenmeli.

-Bahçe sezonundan bahçede olmadığımız zamanlar için neler kurutabilir, neler dondurabilir, nelerin turşusunu reçelini yapabiliriz? sorularının cevaplarını da kendimiz için not edebiliriz. Belki de ekme işimizi de buna göre planlayabiliriz. Örneğin fesleğenli domates sosundan bir kaç kavanoz daha fazla yapmak istiyorsak daha fazla fesleğen tohumu ekmemiz gerektiğini hesaplayabiliriz.

-Sebze yatağımızda hasar varsa onarmak ya da değiştirmek istiyorsak onun planlarını yapabiliriz ve de bahçe ajandamıza ölçüleriyle çizebiliriz. Orayı kullanan siz olduğunuz için ne istediğinizi bilen de sizsiniz ve tarif edecek olan da sizsiniz bunu unutmayın!

-Gerek sebze, baharat tarhınıza gerekse bahçenin diğer alanlarına dikeceğiniz tek yıllık ve çok yıllık çiçeklerinizin planlamasını da yapmak çok iyi olacaktır. İlkbaharın coşkusuyla her çiçeğe bayılıyor ve her çiçeğin bahçenizde olmasını istiyorsunuz biliyorum. Ancak bu hem toprağınızın yapısına, bahçenizin aldığı güneş ışığı ve güneş ışığını alma zamanına hem de ekonominize göre planlamanız gereken zevkli ama ciddi bir konudur. Ayrıca çok yıllıkların da zaman içinde bahçe toprağınıza nasıl bir uyum sağladığı ne şekilde çoğalıp yayıldığı da etraflıca kontrol edilmelidir. Bundan sonra da yeri değiştirilecek bitkilerin, saksıda iç mekâna kaldırılıp sonra dışarıya çıkarılan bitkilerin yerlerinin planlanması da yeni bitkilerinizin neler olacağı konusunda fikir verecektir.

-Sarmaşık güllerinizin ve diğer sarmaşıklarınızın uzama, budama durumlarını gözden geçirmelisiniz. Düzenli uzayabilmelerine ve görsellerinin nasıl olmasını istediğinize bağlı olarak gerekli bahçe ekipmanlarının neler olduğunu belirlemelisiniz (sarmaşık çubuğu, ferforje dayanaklar ya da askılar gibi). Bu mevsimde satın almak sezonda satın almaktan daha ekonomik oluyor, aklınızda bulunsun.

-Kompost yapmaya, yumurta kabuğu, odun külü biriktirmeye devam edin. Erken ilkbaharda çok ihtiyacımız oluyor biliyorsunuz. Gerek toprak zenginleştirmede gerekse salyangozla mücadelede çok işimize yarıyorlar.

-Artık canlılığını yitirmiş, yer yer sararmış çimlerimizi onbeş yirmi günde tırmıklayarak üstünde biriken birikintilerin iyice çimlere zarar vermesini engelleyebiliriz.

-Dünyamızın ekolojik sistemine minnacık da olsa olumlu bir katkımız olabilmesi için minicik bir saksıya dikeceğimiz küçücük bir çiçeğin de kocaman bir etki yaratacağını unutmadan elimizden gelenin en iyisini yapmak üzere permakültür, ekoloji, bitkiler, çiçekler, ağaçlar, böcekler, hayvanlar üzerine merak ettiğimiz kısımları başta olmak üzere bol bol okuyarak kışı geçirebiliriz.

NOT: Geçen seneki yazımın tam da burada olması gereken son maddesini çıkardım. Nasıl olsa sosyal medyada paylaşım yapanlar aynı şekilde devam ediyorlar. Onun dışında en yakınınızdaki kişiler bile paylaşmayı, yeni bir şey öğretmeyi önemsemediklerinden, diyerek kibar davranacağım, paylaşmamayı tercih ediyorlar. Eyvallah.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir