Sebze bahçemizde sağlıklı ve zengin içerikli sebzeler yetiştirmek için geçen yaz sezonunun bitiminden beri uğraşıyoruz değil mi?
Toprağımızın bakımını yapıyor, hayvansal gübreler, kompost, odun külü, kurutulup toz hâline getirilmiş yumurta kabukları, (taze tüketim için olduğu kadar) yeşil gübre olarak kale, ıspanak, pazı, hardal, yonca yetiştirmek ve toprağın altına almak dahil zaman aralıklarıyla yapılan bu uygulamalar ile toprağımızı zenginleştiriyoruz.
Peki bu kadar çok doğal uğraştan sonra domates, salatalık, pazı, ıspanak ve kabaklarımızın yapraklarını salyangozların yemelerini doğal yollarla nasıl önleyeceğiz? Hem permakültür yaklaşımı hem de sürdürülebilir bir yaşamı hedeflemiş insanlar olarak bizler bahçemizde, uygulaması kolay ama zararı çok büyük olan kimyasal zararlı mücadele ilaçlarını kullanmak yerine doğal yöntemlerle mücadele yolunu seçtiğimize göre neler yapmalıyız ki bu sevimli zararlıları sebze ve baharat yataklarımızdan uzak tutalım?
Bu seneye kadar yaptıklarımı sıralayacak olursam:
1) Her yağmurlu ve nemli günden sonra salyangozları, eldiven giyerek, elle toplayıp bahçeden uzaklaştırmaya çalıştım yarı yarıya başarılı oldum.
2) Toprağa karıştırdığım odun külünün yanı sıra sebze ve baharat yataklarının etrafına odun külü serptim ve elle mücadeleme yardımcı oldum.
Bu iki yöntemle bir miktar sebzemi de feda ediyordum tabiî…
Bu sene ise kıştan bahara kadar toprağın içine aralıklı zamanlarda odun külü karıştırdım ki bu aynı zamanda toprağın alkali olmasını ve bitkiler için gerekli olan potasyumun toprağa karışmasını sağlıyor.
Genellikle yağmurlu ve karlı günlerden sonra da toprağın kuruduğu zamanlarda odun külünü toprağa karıştırdım.
Gelelim hep okuduğum ama nedense bu ilkbahara kadar uygulamadığım en basit yönteme: Yumurta kabuklarını ters çevirip fidelerinizin yanına koyuyorsunuz salyangozlar fidelerinizden uzak duruyor. Evet evet bu kadar basit. Lütfen yukarıdaki görsele tekrar ve dikkatli bakın; hem domates fidesinin altında hem de diğer fidenin yanındaki yumurta kabuklarını göreceksiniz. Bu kabuklardan neredeyse tüm sebze fidelerimin yanında var artık 🙂
Şu âna kadar rüzgârlardan sonra eğer kabuklar yerlerinden uçmuşsa yeniden yarım yumurta kabuklarını yerleştirdim yerlerine. Neden yarım yumurta kabukları mı? Ee neredeyse her sabah tavada ya da haşlanmış olarak yumurta yiyoruz zaten ve ben zengin kalsiyum içerikli bu yumurta kabuklarını mümkün olduğunca çöpe atmıyorum.
Sürdürülebilir bir yaşam için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Hem dünyamıza hem bize hem de gelecek nesillere bunu borçluyuz. Borç kelimesi genellikle insanda olumsuz hisler uyandırsa da burada anlatılan konudaki borç kelimesinin olumsuz duygular uyandırmasına izin vermeyin lütfen. Bu borcu ödemek insana kendisini daha hafif, daha başarılı ve daha gururlu hissettiriyor. Leziz mi leziz sebze ve meyveler yemek, bitki çayları içmek de verdiğiniz mücadelenin mükâfatı oluyor tabi;)