Eveeet sonunda Aralık ayına geldik. Bahçede işler azaldı ama daha öncede dediğim gibi bahçede kış işleri aynı zamanda ilkbahara hazırlıktır ve hassas bir şekilde yapılması gereklidir. Benim neler yaptığımdan yola çıkarak Aralık ayında bahçede yapılacak işleri yazmaya başlayayım:
Bu zamana kadar meyve ağaçlarının tamamen yapraklarını dökmesini bekledik. Bu şekilde bize “…ben tamamen uykuya geçiyorum artık, suyum gövdemden çekildi, kış boyunca yavaş yavaş kök gelişimimi devam ettireceğim sen de beni korursan…” diyorlar:)
– O zaman artık meyve ağaçlarının budanması yapılabilir. Varsa kurumuş dallar çıkarılıp aşırı ve biçimsiz uzayan dallar kontrollü olarak budanır.
-Ağaçların budanması bittikten sonra bordo bulamacı spreylenir. Bordo bulamacı fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılır. 1885 yılında Fransa’nın Bordeaux şehrinde yaşayan bir profesör tarafından tesadüfen bulunduğu söylenir. Ateş ve dal yanıklıklarında, kara lekede, yaprak delen, yaprak kıvırcıklığı gibi hastalıklara karşı etkili olduğu biliniyor. Yılda iki kere uygulanması doğru bulunuyor. İlkbaharda ağacın gözleri uyanmadan ve sonbaharda ağaçlar yapraklarını döktükten sonra uygulanması en doğru zamanlar. Biz de bahçemizde öyle uyguluyoruz.
-Meyve ağacı gövdesinde kahverengi yarıklar oluştuysa budamadan sonra yarıklara demir içerikli hazırlanan kırmızı bir macun sürerek kışı kendini iyileştirerek geçirmesini sağlamalıyız.
-Bahçede hâlâ açan güller kaldıysa artık onları kesip vazoya koymanın dallarını da budamanın zamanı geldi. Ben de öyle yaptım ve son kalan gülleri budadıktan sonra diplerine besleyici toprak döküp üstüne sığla yapraklarından hazırladığım malç ve üstüne de ağaç kabuklarını yerleştirdim. Bu şekilde sağlıklı bir kök gelişimi sürdürürken dondurucu soğuklardan da korunacaklar.
-Eğer bahçenizde yükseltilmiş sebze, baharat yataklarınız yoksa ya da bir yenisini daha eklemek istiyorsanız şimdi tam zamanı. Şimdi yükseltilmiş yatağınızı hazırlayıp içindeki toprağın ekleyeceğiniz kompost, yumurta kabukları, odun külü gibi besleyicilerle bahara kadar iyice beslenerek yerleşmesini sağlamış olursunuz. Böylelikle baharda ekeceğiniz tohumlar, dikeceğiniz fidelere şimdiden hazırlık yapmış olur, iş karışıklıklarını da önlemiş olursunuz.
-Bahçenizde yükseltilmiş yatağınıza mini tünel seralar yaparak serin gün sebzelerinizi rahatlıkla yetiştirmeye ve hasat etmeye devam edebilirsiniz. Aksi takdirde gece eksi sıcaklıklara düşmeye başladığında donabilirler. Fotoğrafta geçen sabah üstüne kırağı düşmüş olan kırmızı saplı pazım görünüyor. Kale, pazı, pırasa, havuç, lahana, hardal, ıspanak, turp, alabaş serin gün sebzelerindendir ve lezzetleriyle kışın da bizi mutlu etmeye devam ederler:)
-Hâlâ yapmadıysanız ya da yaptırmadıysanız çimlerinizin kışa girmeden son kez biçilmiş olmasını sağlayın. Çimler uzun bir şekilde kışa girerseniz sararır ve kururlar. Ancak biçilirlerse daha kar yağana kadar yemyeşil olmaya devam ederler. Tabii ki bütün bu yazdıklarımı kendi yaşadığım bölgenin mevsimsel koşullarına göre yazıyorum:) Türkiye’nin başkenti Ankara’da yaşıyorum ve burası 7b iklim kuşağındadır. Ne demek bu? Örneğin bir bitkinin tohum ya da fide kartında 8-10 iklim kuşağı yazıyorsa ve ben o bitkiyi ekmek, büyütmek istiyorsam kış geldiğinde bu bitkiyi dışarıda bırakırsam donar. İlle istiyorsam o bitkiyi kışın içeri almalı ilkbahar sonunda yani son donlardan sonra dışarıya çıkarmalıyım.
-Merak edenler için Türkiye Bitki Soğukluğa Dayanıklılık Haritası adlı yazıyı buradan okuyabilir:)
–Ayrıca Aralık ayı planlama yapmaya başlamak için de harika bir zamandır. Örneğin ben tam da bu günlerde daha sık düşünmeye başlarım: 2022’yi istediğim şekilde yaşayabildim mi? diye. Aslında daha pek çok şey var ancak bu da diğer bir yazının konusu olsun ve ben bahçeyle ilgili olan kısmına döneyim hemen. İlk bahçemi yapmaya, tasarlamaya başladığımda ajandalarıma mı not tutayım? Bilgisayarıma mı not tutayım? Telefonuma mı alarm kurayım? Yoksa anımsatıcılara mı yazayım? Tohumlarımı mı yazayım? Fidelerimi mi?… daha uzayıp giden pek çok düşünce:) Öncelikle her zaman bir bahçe ajandası tuttum ve hep bir şekilde faydasını gördüm. Sadece geriye kendi düzeninize göre nasıl konuları tasnif edeceğiniz ve bahçenizi tasarlayıp sonra da takip ederken hangi yardımcı araçları kullanacağınız kalıyor. Merak etmeyin bu konularla ilgili de bir yazı yazacağım ama inanın hiç kolay değil:) Yazmayı bitirince buradan ulaşabilirsiniz.