Bahçende laleler, sümbüller, nergisler açsın istiyorsan…

Emirgân Korusundan lale ve muskariler…

Ne güzeldir o biricikliğin sembolü olan laleler… İstanbul’da yaşıyorken Nisan ayını dört gözle beklerdim caddelerde, parklarda hele hele Yıldız ve Emirgân korularında o cânım laleri yanı sıra sümbülleri, muskarileri onlarla yapılan peyzaj çalışmalarını günlerce seyredeyim diye… Aynı şekilde Amsterdam’da da denk geldiğimde her parkta her yeşil alanda açan çiğdemleri, nergisleri ve laleleri hayranlıkla seyretmeye denk gelmediğimde de Bloemenmarkt’ta bu güzelim çiçeklerin soğanlarına bakmaya, satın almaya doyamamıştım. Adeta gözlerime hapsetmiştim. Ankara’ya döndüğümde de…

Ankara’ya döndüğümde de saksılarda ve bahçemde bu güzelim çiçeklerden yetiştirmeye başladım tabii…

Bloemenmarkt’ta konuştuğum satıcı soğanları sonbaharın sonunda ya da kış ayları içinde toprağa dikersem çok güzel sonuçlar alacağımı söylemişti. Birkaç kaynaktan da okuyarak bu durumu netleştirdiğimden beri Kasım ayının ortalarında yeni lale, nergis, sümbül soğanlarımı dikiyor, üstüne yaprak malçı yapıyorum. Gerçekten güzel güzel açıyor çiçeklerim ve seneden seneye toprak altında yavruluyor.

Lale soğanı ne zaman dikilmelidir?

Kesinlikle sonbaharda. Güzel ülkemizin karasal iklim yaşayan bölgelerindeyseniz benim gibi, Ekim, Kasım aylarında dikebilirsiniz. Son yıllarda Ekim ayı sıcak geçtiğinden Kasım ve Aralık aylarında diktim ben.

Bir keresinde deneme yapmak istedim ve “…maksat soğanların soğuklanmaları ise Şubat ayı başında diksem nasıl olur?…” dedim ve öyle bir kaç soğan diktim. Maalesef bu başarılı olmadı:( Lalelerin yeşil yaprakları çıktı ancak çiçeklerini vermedi. Ben de bu denemeden çıkardığım sonuca dayanarak:) bahçeme yeni ekleyeceğim soğanlarımı dün topraktaki yerlerine diktim ve gelecek ilkbaharı hayal ederek yorgunluk kahvemi yudumladım.

Çiçek soğanlarının hepsini aynı anda mı dikmek gerekir?

Bu sorunun cevabı duruma göre değişiyor.

  • Bunu bir örnekle açıklayacağım. Lalelerin yanına muscariler çok yakışıyor. Lalerin soğanları muscari soğanlarından çok büyük oluyor. Bu sebeple önce lale soğanlarını kendi büyüklüklerinin iki katı derinine dikip muscari soğanlarını lalerin hangi tarafında açmasını istediğinize göre muscari soğanının dört katı kadar derinine dikmelisiniz. Bu şekilde lale soğanlarının iki katman yukarısına dikmiş oluyorsunuz. Ancak yazının başındaki lale ve muscari uyumu o şekilde yaşanabiliyor. On lale soğanı diktiyseniz vurgunun iyi olması için en az 25 muscari soğanı dikmelisiniz. Tabii bu tercihe bağlı…
  • Bütün soğan dikimlerinde aralıklı zamanlarda dikmek iyi olur. Dikim yapabileceğiniz Ekim, Kasım, Aralık aylarından hangisinde dikecekseniz elinizdeki soğanları iki haftaya bölüp, peyzaj çalışmasını da göz önüne alarak, hafta aralığıyla dikerseniz ilkbaharda aralıklarla açarlar ve bahçedeki lale, sümbül, nergis, muscari çiçek görsel şöleninin süresini uzatmış olursunuz.

Çiçek soğanlarını dikerken işe yarayan bahçe aleti nedir?

Hani “alet işler el övünür” diye de bir atasözümüz vardır ya işte her zaman her yerde bu sözün de doğruluğunu sınıyorum. Geçen sonbaharda çiçek soğanlarını daha kolay ve düzgün dikmek için bir alet almıştım. Ancak çok soğuk ve yağışlı bir günün ardından dikim yaptığım için çok da verim alamamıştım. Toprak yapışık bir hâl aldığı için zor çıkarıyordum sapladığım yerden.

Bu yıl ise soğuk ama güneşli bir günde soğanları diktiğim ve bir çiçek soğanı dikme aleti kullandığım için çok kolay ve çabuk bir şekilde soğanlarım için çukurları uygun boyda açıp dikebildim, tavsiye ederim size de:)

Çiçek soğanlarını nasıl dikiyorum?

Öncelikle belirlediğim yerlerde çiçek soğanları için uygun çukurları açıyorum. Çukurun derinliği soğanların büyüklüğünün iki katı büyüklüğünde olmalıdır. Soğanları sivri uçları yukarı gelecek şekilde çukura yerleştiriyor ve üstünü toprakla sıkıca örtüyorum. Soğanların kışın soğuğunda soğuklanmaları ancak donmamaları gerekir. Bu sebeple en iyi çözüm yolu olarak toprağın üstünü de yaprak malçı ile kaplıyorum. Bu şekilde toprak hem nemini kolay kolay kaybetmiyor hem de toprak sıcaklığı dondurucu hâle gelmiyor. Diğer malç fikrimi de buradan okuyabilirsin.

Hepinize sonbahar bahçe çalışmalarında kolaylıklar dilerim.

Başka kimler çiçek soğanlarını bahçelerine dikti acaba?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir