3.Hata: Bahçene uygun karışım toprağı seçmemek.
Burada önce bahçe toprağı ve saksı toprağı olarak iki ayrı seçim var. Bahçe toprağın için mutlaka yerel bir toprak temincisine ihtiyaç var. Bahçeniz için en uygun toprak o bölgede bulunan, güvenilir bir toprak satıcısındadır. Çim kaplanacak, ağaç dikilecek bölgeye dökülecek olan hayvan gübresi karışımlı toprak ile sebze, baharat yetiştireceğiniz yükseltilmiş yataklara (yükseltilmiş sebze yatakları inanılmaz kullanışlı ve yarayışlı oluyor bunu başka bir yazıda anlatmalıyım ama sen istersen hemen yabancı kaynaklardan bir araştır:) ya da tercihiniz ne çeşit bir sebze alanı ise o bölgelere dökülecek gübre karışımlı topraklar içeriklerindeki maddelerin oranı açısından birbirinden farklılık gösterir. Gübre ya da mineral karışımlı toprak hazırlamak ayrı bir beceri ve bilgi gerektiriyor. Öğrenemez misin? Şöyle söyleyeyim ben her işimi kendim yapmayı çok seven ve çok okuyan biri olarak bir kaç yılımı aldı doğru karışımı yapabilmek tabii bu benim öğrenme hızıma da bağlı olabilir:) Gübre konusu da apayrı bir konu, öğrenilecek ve yazacak çok şey var, ben yazana kadar başka kaynaklardan d raştırmanı tavsiye ederim.
Şunu lütfen unutma bahçenin tamamına serilecek ilk toprak karışımı çok önemli ve en güzel bir şekilde bunu halletmelisin. Yoksa bu işlemin yinelenmesi hiç de kolay değil. Aman canım tutacağım bir kamyonete bakar diyemezsin çünkü “…değiştireyim…” dediğinde üstünde yaşayan ve ölmesini ya da yer değiştirmesini hiç istemeyeceğin bitkilerin olacak zamanla…
Bahçeye ve sebze yataklarına toprak serme işlemi bitiğinde toprak temin ettiğin firmadan iç ve dış mekânlar için satılan, zenginleştirilmiş (fosfat, çinko, potasyum, demir gibi mineraller eklenmiş) toprak çuvallarından (30- 40 kilogram olarak değişken olabilir) ilk etapta altı çuval getirmelerini iste ki nerelere ne zamanlar ihtiyacın olacak bilemezsin (sonradan bahçesi olan ben küçükken bahçeli bir evde ayrıca çuval çuval toprağa ihtiyaç olacağını düşünemezdim bile…)
4.Hata: Bahçeye uygun bitkileri seçmemek.
Bahçe kapısından evinizin kapısına doğru bir yürüyüş yolu olacak mı? Bahçe sınırı yüksek ve tamamen yeşil duvar mı olacak yoksa insan boyu kısa yeşil duvar mı olacak ya da sadece sınır çiti mi olacak önce buna karar vermek gerekir. Bu bahçenin genel görünümüne karar vermektir. Bahçe giriş kapısına sarmaşık gül sarılacak mı? Hanımeli dikilecek mi? Lavanta mı papatya mı? Top şimşir mi çay gülü mü? Bitkilerin hangileri toprakta hangileri saksıda olacak? Yel bitkilerin arasına tropikal bitkiler serpiştirilecekse ve yaşadığınız yer kışın soğuk oluyorsa o bitkileri içeri alacak bir seranız ya da verandanız var mı? Bütün bunları düşünerek karar vermek gerekir.
Bitki Soğuğa Dayanıklılık sayfasından yaşadığın yerin kaç numaralı bölge olduğunu öğrenirsen hangi bitkileri yetiştireceğini hangi tohumları alabileceğini de bilecek durumda olursun. Gelişmiş markaların tohum paketlerinde ve alacağın fidelerin yer aldığı bazı internet sitelerinde o fideyi hangi numaralı bölgede en güzel şekilde yetiştireceğini yazıyorlar.