![](https://earlyparsley.com/wp-content/uploads/2023/02/bahcetasariminda-yapilanhatalar2.png)
5.Hata: Bahçe sulamasını nasıl olacağına karar vermemek.
Bahçeye toprak serileceği zaman sulama çeşidine de karar vermiş olursanız çok büyük bir yol almış olursunuz. Çimlerin sulanması için ayarlanan zamanda yerden çıkıp seçilen bölgelerin sulamasını yapan otomatik fıskiyeler oldukça iyi oluyor. Bu şekilde seyahatte olduğunuzda da çimleriniz otomatik olarak sulanacaktır ve bu sistem çim tohumu atılmadan önce bahçeye döşenirse harika olur değil mi? Sebze yataklarınız için de damlama sulama sistemi tercih edebilirsiniz ki bu da sebze fidelerini ya da tohumlarını ekip dikmeden önce yerleştirilirse işiniz oldukça kolaylaşır.
Peki bahçede kaç metre elle sulama hortumu kullanılacak? Ön ve arka için ayrı ayrı hortum ihtiyacı var mı? Buna göre iki çeşme düzeneği gerecek mi? Hortum makarasını da unutmamak lazım:). Bahçede ki çeşmelerin en az birisi görsel olarak güzel bir çeşme mi olacak? Bunları da dikkatle düşünmek ve bahçe ajandasında planlamak işleri kolaylaştıracaktır.
Tabii ki bir tane beş litrelik bir tane 20 litrelik plastik sulama kaplarından da bulundurmanı tavsiye ederim. Bütün bunları bir bir kullandığını gördüğünde bana hak vereceksin:)
6.Hata: Permakültür tasarım, sürdürülebilirlik ve sıfır atık yaklaşımları okumadan işe girişmek.
Açıkçası ben bu konulara ilk girişi “sıfır atık/ zero waste” makalelerini okuyarak başladım. Kendi kültürümde zaten var olan bu kavramların sürdürülebilirlik yaklaşımının içinde tüm dünyada giderek daha çok incelenir ve içselleştirilebilir olduğunu görmek beni heyecanlandırmıştı. Buradan kardeş bitkiler konusu, oradan permakültür tasarım, tekrar sürdürülebilirlik tekrar sıfır atık, derken engin denizlerde kulaç atmaya başladım(Bu okumalar böyle heyecanlı oluyor zaten:)).
Tavsiye ederim. Hem öğrenecek hem eğlenecek hem de tüm kendi bahçe tasarımını yapmaya başlayacaksın.
Ayrıca tüm bu konularda sosyal medya araçlarını kullanarak tüm dünyada seninle aynı çabada olan insanları, yaptıklarını, öğrettiklerini, tasarımlarını görmek “…yalnız değilim…” duygunu hissettirerek “…diktiğim bir fidenin Dünya’nın ekolojik yapısına nasıl bir katkısı olabilir ki?…” sorusunun girdabına düşüp yaptığın işin değerini düşürmene ya da çevrenden gelecek bu anlamdaki küçümseyici yaklaşımlara karşı senin her zaman dirençli, azimli, sevgi dolu olmana yardımcı olacaktır.
Eğer istenirse daha sonra okuduğum kitapları, takip ettiğim yayın ve hesapları da sizlerle paylaşabilirim:)
Tabii ki bahçede yapılan hatalar, doğru davranışlar bu 6 madde ile sınırlandırılamaz ancak işe başlarken yılların tecrübesini damıtarak aktarmaya çalıştığım bu bilgiler sana da ilham olacaktır. Kendi özel ve güzel tasarımlarını yapmakta yol gösterici olacaktır diye düşünüyorum.
Bir yanıt yazın