Sürdürülebilir ve permakültürel yaklaşıma uygun bir bahçe oluşturmak istiyorsan bu hataları yapmamaya çalış! BÖLÜM-1

NOT: BU YAZIMI OCAK AYININ BAŞINDA HAZIRLAMAYA BAŞLAMIŞ ANCAK ŞUBAT BAHÇE İŞLERİ İLE BİRLİKTE YAYINLAMAYA KARAR VERMİŞTİM. MAALESEF 6 ŞUBAT DEPREMİNİ YAŞADI BENİM GÜZEL ÜLKEM VE YAZIYI YAYINLAMAK İÇİMDEN GELMEMİŞTİ. ŞİMDİ İSE “YAPABİLECEKLERİMİ YAPIP SONRA DA KARAMSAR BİR ŞEKİLDE OTURMADAN RUTİNLERİ DE YAPMALIYIM Kİ BOŞ DURMAKTAN YA DA GEREKSİZ BOŞ KONUŞMALARA KATILMAKTAN DAHA FAYDALI OLURUM.” DİYE DÜŞÜNÜYOR VE YAZMAYA, YAYINLAMAYA DEVAM KARARI ALIYORUM. BUGÜN DEPREMİN 11. GÜNÜ…HATIRLATMAM GEREKEN BİR DURUM DAHA VAR: BU DEPREM ÇOK BÜYÜK BİR YIKIM YARATTI. BUGÜN YAPTIĞIMIZ YARDIMLARA DEPREM BÖLGESİNİN EN AZ BİR YIL DAHA İHTİYACI VAR. ARALIKLI YARDIMLARA DEVAM EDELİM LÜTFEN.

Bahçenizi ilk defa düzenlemeye başlayacaksanız büyük bir heyecanla, hemen işe başlamayın lütfen…

Yanlış anlamayın tabii ki çok heyecanlanacaksınız hatta bu kadar heyecanlı olmanız çok güzel…Demek ki siz de sıkı bir bitki, doğa dostusunuz…Anlatmak istediğim işe başlarken o heyecanınızı bolca düşünmeye ve planlamaya harcayın. Fidanlığa, bahçe ekipmanları satan dükkânlara giderken ise o heyecanı biraz içinizde yatıştırmaya çalışarak gidin lütfen:)

Bahçecilik yaparken unutmamamız gereken en önemli şey bu hobinin pahalı bir habi olduğunun farkında olmaktır. Bu düşünceyi taşımak da hiç kolay değildir. Beş yıldır bunu kendi kendime, özellikle mevsim geçişlerinde, sürekli hatırlatıyorum:) Buna rağmen fidanlıktan planladığımdan daha fazla ürünle dönüyorum mutlaka:)

Neden bahçecilik pahalı bir hobi anlatayım: Aslında yukarıdaki paragrafta anlatmaya başladım…

1.Hata: Bahçenin bitmiş halini tasarlamadan işe başlamak.

O kadar heyecanlanıyoruz ki…

Hayalimizdeki bahçeye kavuşma imkânı doğdu ve artık “…çok güzeeeell…” dediğimiz bahçeyi hazırlayabiliriz!!!

Bu noktada iki ayrı durum var: 1) Bahçemizi her şeyiyle bir profesyonele teslim edip “…işte burası benim bahçem…” deme zevkini yaşamak ya da benim gibi 2) “…Bahçemin peyzajını ve sebze yataklarını olabildiğince kendim tasarlayıp oluşturacağım…” zevkini yaşamak ve sürdürmek:)

İkinci durumu seçtiysen lütfen önce bahçenin tüm noktalarını incele. Bunu yaparken bahçedeki her bölümün günün hangi saatlerinde, ne sürede güneş aldığını, rüzgâr alıp almadığını, sulamanın yoğun ve az olduğu bölgelerini, yarı ve tam gölgede kalan bölgelerin ne sürede bu durumda olduğunu not almalısın. Bu not alma işlemi öyle kısa bir zaman diliminde de olamaz. Bunun için de mutlaka bir bahçe ajandası tutmalısın, ne kadar işe yaradığını yıllar içinde daha iyi göreceksin.

Ajandana not işleminin mümkün olduğunca günler ve haftalar boyunca olması iyidir. Eğer sıfırdan sahip oluyorsanız yaşayacağınız ve bitkilerle dolu bir bahçe tasarlayacağınız alana, inşaat işlerinin başladığı ilk andan itibaren bahsettiğim ajandayı tutman sana büyük avantaj sağlayacaktır. Yapılı bir alanı alıyorsan da çevrendeki evlerin bahçelerine göz atarak dolaşman işe yarayabilir. O bölgedeki en güzel tutan ve yaşayan bitkilere de bir göz atmış olursun.

Bu not alma işlemini bitirdiğinde artık bahçen kafanda şekillenmiş olacak, nerede çiçeklerin, nerede sebzelerin, nerede çim alanın olacağını ve daha pek çok şeyi belirlemiş olacaksın. Ve şöyle diyeceksin kendine “…vay be bu ajanda olmasaydı ne yapardım…”

2.Hata: Kullanacağın temel bahçe aletlerini temin etmemek.

Tavsiye ettiğim ajandayı tutarken gerçek bir bahçe sever isen zaten ağaç, bitki, tohum, bahçe aletleri, ekipmanları, peyzaj malzemeleri satan dükkân ya da yapı marketleri de dolaşmaya başlamaktan kendini alamazsın diye düşünüyorum. O hâlde her gezdiğinde de en az bir alet alarak işe koyulman hem heyecanını artıracak hem de birer birer lazım olacak araç gereçleri biriktirmeye başlamış olacaksın… Bunlar neler mi? Henüz bu bahçeli evde oturmaya başlamadıysan taşıma ve yer sorunun olacağından önce mini aletleri alarak işe başlayabilirsin. Mini kürek ( iki tane olursa çok daha iyi), tırmık, tohum ve fide dikmeye yardımcı alet, çiçek soğanı dikmeye yarayan bir başka alet, yaprak toplamak ve çimleri canlandırmak için tırmık, budama makası (iki tane olursa iyi olur), çekiç, çivi, vida, bağlama ve tutturma ipleri…

Daha sonra derin çukurlar için uzun saplı büyük kürek, kar temizleme küreği, kova, uzun ve kısa saplı fırçalar…

Temel bahçe aletlerinin varlığı istediğin işlerin çoğunu yapmana olanak sağlayacaktır.

Zamanla, büyük, küçük, plastik, beton ya da toprak saksılara ve toprak çuvallarına da ihtiyacın olacaktır. Yeri geldiğince temin edebilirsin.

BU YAZIMIN DEVAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİN.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir