Şehirde yaşayıp bahçe oluşturmak hem keyifli hem ekolojik yaşama hem de ailemize faydalı bir aktivitedir. Aynı zamanda da bazı maliyetler içerir. Bahçeyi düzenli tutmak, ekilen dikilen bitkileri, ağaçları sağlıklı olmasını sağlamak, çok yıllık ve mevsimlik çeşit çeşit çiçeklere sahip olmak için her yıl bütçenizden epey para ayırmak gerekir. Bahçemizi çokça sevgiyle, emekle ve akıllı davranışlarla tasarruf ederek koruyabilir, geliştirebiliriz.
Para, zaman ve beden gücünden tasarruf edebilmek için neler yaptığımı ve neler yapabileceğimizi bu yazıda sıralayacağım.
1.Planlama yapmak.
Hemen hemen bir çok yazımda bahçe ajandası tutmanın öneminden bahsediyorum. Bahçede hangi bitkileri yetiştirdiğim, yetiştireceğim?, Hangi otları ne zaman temizleyeceğim?, Diktiğim hangi sebze ve meyvelerden verim aldım?, Yaşadığım bölgede mevsimlere göre yetişen bitkiler hangileri?, Hangi atalık tohumlara sahibim? gibi soruların cevaplarını yazdığım bir bahçe ajandası her yıl bana rehberlik eder. Bu ve benzeri soruların cevaplarına göre alışveriş yapmak iyi bir yoldur.
2.Bahçede güneş alan, almayan ve yarı gölge olan bölgeleri belirlemek.
Her bitkinin yetişme koşulları vardır. Kimi güneşi çok severken kimi de gölgeyi çok sever. Bazı bitkiler de yarı gölgeli alanlarda iyi yetişir. Dolayısıyla bahçenin güneşlenme saatlerini ve yerlerini iyi belirlersek deneme yanılmaları en aza indirerek yeni yeni fdeler almayı da azaltarak bu masraftan kurtulmuş oluruz. Kaldı ki zaman tasarrufu da çok önemlidir. Zira bazı bitkilerin yerleşmeleri, gelişmeleri, büyümeleri aylar hatta yıllar sürmektedir. Sıfırdan güzel, sağlıklı, uyumlu bir bahçe oluşturmak istiyorsak sabrımız da neredeyse sonsuz olmalı.
Sürdürülebilir ve ekolojik bir bahçe için de mutlaka masrafları en aza indirerek en verimli, en faydalı bahçe düzenini kurabilmeliyiz. Bahçe- mutfak, bahçe- ev yaşamı arasında döngüsel bir bağ kurabilmeliyiz. Bunun ilk şartı da günün her saatinde bahçemizi iyi tanımaktır.
3.Yerel bitkileri tercih etmek.
Bitkilerimizin daha sağlıklı ve dayanıklı olmasını istiyorsak yapılacak en doğru iş yerel bitkileri yetiştirmektir. Bu sayede bakım masraflarını da düşürebiliriz. Elbette ben de pek çok Ankaralı gibi ılıman bir iklime ya da deniz kenarında nemli ve sıcak iklime sahip bir yere gittiğimde orada bulunan ağaçlara, çiçeklere ve yetişen meyve ve sebzelere, otlara bakıp bakıp “…bunlar neden karasal iklim kuşağındaki benim şehrimde de yetişmiyor?” diye üzülenlerdenim Yaz kış yeşil ve çiçekli olan yaşam yerleşim yerlerine bayılıyorum.
Yaşadığım şehiri de seviyorum. Bu durumda illa ki gezip gördüğüm yerlerdeki en sevdiğim bitkileri yanımda getirmek istediğimde en azından bir taşıma maliyeti ile işe başlıyorum. Daha sonra bahçede sabit bir yere dikersem kışın donacağından o bitkiye içerde yer bulmaya, uygun sıcaklığı ve nemi sağlamaya çalışıyorum. Ne yaparsam yapayım kendi yaşam alanındaki kadar da güzelliğini sergileyemiyor doğal olarak…Belki de bir süre sonra ölüyor. Bu sebeple olabildiğince yerel bitkiler yetiştirirsek hem biz hem de bitkilerimiz üzülmezler:)
4.Çok yıllık bitkileri tercih etmek.
Her mevsim yeniden dikilen otsu yapıdaki çiçekler ayrı bir güzel oluyor değil mi? Bahçeme girişte yürüyüş yolundaki sağlı sollu şimşirlerin arasında, hep mevsimlik çiçeklerin olmasını hayal etmiştim. İlk yıl, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde uygun sezonluk bitki ve çiçekleri ektikten veya diktikten sonra, sezonluk çiçekleri bahçe genelinde kullanmanın hem çok masraflı hem de çok fiziksel enerji gerektirdiğini fark ettim. Bunun üzerine bir çözüm yolu aramaya başladım. İkinci yıl, sezonluk çiçekleri saksı ve konteynırlarda yetiştirdim. Diğer bahçe alanlarında ise çok yıllık bitkiler yetiştirmeyi planladım. Bu çözüm hem daha gerçekçi hem de daha ekonomik bir çözüm olmuştu. Bu şekilde düşünüp peyzajınızı ayarladığınızda aynı zamanda bahçedeki yaşanmışlığın tadını da oluşturmaya başlıyorsunuz aslında ve bunun değerine paha biçilemez…
Şu konular da ilginizi çekebilir:
Bahçede tasarruf etmenin yolları-2
Bahçede tasarruf etmenin yolları-3
NOT: Bu yazı dizimin üçündeki ana görseli (cam kumbarada bitki ve bozuk paralar olan) DALL E ile oluşturdum:)