10.Sabah erkenden sulama yapma.
Özellikle yaz mevsiminde buharlaşmanın en az olduğu saatte sulama yaparsak bitkilerimizin kökleri daha çok suya doyacaktır. Aksi takdirde toprak çabucak kuruyacaktır. Erken sulama yapmada bir diğer avantajı da yaprakları, büyüteç görevi gören su damlalarından korumak olacaktır. Bu şekilde de tasarruf etmiş oluruz.
11.Kompost yapmak.
Bu başlıkta detay detay işlenmeli. Burada şu kadarını yazacağım ki bahçenizde kompost kullandığınızda, sonuçlarını her şekilde gördüğünüzde geçmişte neden yapmadığınıza üzülecek ve kompost yapmayı bir daha bırakamayacaksınız. Bu kadar iddialıyım.
Kompost yapmanın çift taraflı faydası var. Kompost içeriğinde toprağa çok yarayışlı maddeler barındırıyor. Kompost yapmak için ,evdeki organik atıklardan tutun bahçedeki kurumuş yaprak, biçilmiş çim, budanan dallar gibi bir çok madde kullanarak geri dönüşüm yapmış oluyoruz. Solucanlar da yardımımıza koşuyor. Kompost kullandığımızda, bahçemizde, toprağımız yıldan yıla eksilmiyor aksine zenginleşiyor. Böylece atıklarımızı da değerlendirerek sürdürülebilir bir yaşam sürmenin zevkine varıyor ve tasarruf etmiş oluyoruz.
12.Kendi malçını yapmak.
Özellikle ağaçlarımdan dökülen sağlıklı, küflenmemiş yapraklar bahçemdeki favori malç kaynağım. Onları tırmıkla süpürdükten sonra bütün ağaçlarımın, leylandilerimin, güllerimin dibine sererek kış gelmeden hemen önce malç haline getiririm. Böylelikle yağmur, kar derken çözünen maddeler toprağa karışır ve toprağı dolayısıyla bitkilerimi besler. Çözünmeden duran yaprak katmanı da bitkilerimin köklerini soğuktan korur. Böylelikle çift yönlü tasarruf etmiş olurum.
Saman, karton, naylon parçaları da malç olarak kullanılabiliyor ancak hepsinin farklı kullanma zamanı ve teknikleri var, iyice öğrenmeden kullanmaya kalkışılmamalı!
13.Üretilen tüm sebze ve meyveleri değerlendirme yollarını öğrenmek, uygulamak.
Bir yaz kahvaltısında, kendi bahçenizden bi koşu gidip tazecik biber, domates, salatalık, yeşillik toplayıp şöyle bir suya tutup (kimyasal kullanmadığınız için çok yıkamaya, suya bastırmaya gerek kalmaz) çayınızın yanında, kendi yaptığınız ekşi maya ekmekle yemek ya da bir öğlen üstü sıcağında sulu bir şeftaliyi dalından koparıp yemek kadar doyumsuz mutluluk veren çok az şey var bu dünyada:)
Peki günlük tükettiklerimizden fazla sebze ve meyveleri ne yapacağız? Turşu, reçel, meyvesuyu, kurutulmuş sebze ve meyveler, bitki çayı için kurutma, kombu çayları, sirke, pestil yapabileceğimiz işlemlerdendir. Hepsinin de tadı ayrı bir güzel olur. Bu şekilde ürünlerimiz mevsim bittikten sonra da hem bizi beslemeye devam eder hem de bize bahçede olduğumuz güzel günleri hissettirirler. Parayla karşılığı yoktur elbette ancak bahçede tasarruflu olmanın da bir yoludur:)
14.Eski bahçe aletlerinden yeni bir şeyler yapmak.
Bizim kültürümüzde de var olan bir “eskiyi yeniye dönüştürme” sürdürülebilirliğin, sıfır atık kavramının temelinde yer alan bir davranış şekli. Aynısı yabancı dildeki kaynakları takip ederken de çok karşıma çıkıyor “DIY” yani ” Do It Yourself”.
O kadar zevkli, o kadar yaratıcılığı artıran ve o kadar tasarruflu bir iş ki anlatamam.
Şöyle hayal edin: Bir hafta sonu sabahı erkenden kalkmışsınız, yükseltilmiş sebze yatağınızdaki ve bahçedeki işlerinizi yapmışsınız, çayınızı demlemiş ve bir fincan alıp çıkmışsınız bahçenize. Elinizde büyükçe bir kırık çerçeve, artmış bir kümes teli, akrilik boyalar, zımba, ip vs. var. Çayınızı içip kuş seslerini dinlerken hepsini bir araya getirip dekoratif bir obje yapıp bahçenize asıyorsunuz. Bu mutluluk parayla ölçülemez ve parayla satın almaktan daha keyifli daha sürdürülebilir bir durum değil mi?
Ayrıca kırık bir merdiven, kürek, tırmık doğadan malzemeler bir araya getirilerek yeniden değerlendirilebilir. Bunun yanısıra artık kullanmadığınız bir kaşık, çatal , dondurma çubukları gibi malzemeleri de bahçede kullanabilirsiniz.
15.Sonbaharda satın almak.
Sonbahar mevsimi geldiğinde benim yaşadığım iklimde artık ekim dikim işlerinin çok büyük ölçüde sonuna gelinmiş olur. Bu dönemde gelecek ilkbahar ve yaz sezonu için ben de olmayan ya da eksilen tohumları sipariş ederim, eskiyen, işlevini yitiren bahçe aletlerimi yenilerim, besinli toprak çuvallarımı alırım (iç mekân bitkileri için de erken ilkbahar tohum ekiminde de lazım olacaklar). İhtiyacım olan saksılar varsa onları da alırım. Bu şekilde yeni sezonda artan fiyatlardan da büyük ölçüde korunmuş olurum.
Ben bu yazı dizimde 15 yöntem sıralayarak bahçede tasarruf etmenin yollarından bahsettim. Aklınıza gelen ya da uyguladığınız farklı yöntemler de varsa bilmek isterim doğrusu. Herkese içinde sevdikleriyle mutlu ve huzurlu yaşayabildiği balkon ve bahçeler dilerim.
Şu konular da ilginizi çekebilir: