3.At kuyruğu (Equisetum arvense):
Çok yıllık yabani ottur. Toprak altı rizomları ile hızlıca yayılarak alanı kaplayan istilacı bir ot olan bu bitkinin ilkbahardan itibaren topraktan hızla ancak dikkatlice temizlenmesi gerekir. Kökleri çok derine inebildiği için de fark edilmeden büyümüşse (sebzelerinizden uzak bir alanda ise sizi önceleri halı gibi görünen güzelliği ile kandırabilir ve büyümesine izin verebilirsiniz, inanın başıma geldi…) köklerini topraktan çıkarmak oldukça zor olacaktır. Hatta çevresindeki diğer bitkilere de zarar verebilirsiniz. bu sebeple büyümeden mücadele edilmesi gerekir.
Birinci madde de yazdığım gibi elle mücadeleyi tavsiye ediyorum.
4.Gündüz sefası (Calystegia sepium):
Bahçedeki çit bitkilerini, süs bitkilerini boğduğunu öğrendiğimde çok üzüldüğüm bir yabani ottur kendisi 🙁 Trompete benzeyen beyaz çiçeklerini hep çok sevmişimdir. Ancak çocukken koklayıp burnumuza yapışmasına gülmek istediğimizde elimizi uzatır ve illa ki içinde hep bir böcek olduğunu görünce vaz geçerdik:) Bu boşuna değilmiş çünkü arılar ve diğer böcekler için iyi bir polinatör bitkiymiş kendisi…
O halde bahçemizdeki bitkilerin etrafına dolanarak onları boğmasına izin vermeyelim ancak bahçe dışındaki doğada özgürce büyüyebilirler elbette…
Çok yılllık bir bitkidir. Kökleri toprağa saplanarak büyür ve kırılgan yapıdadır. Bu yapı da onların mücadelesinde işimizi oldukça zorlaştırır. Çünkü kırıldığı yerdeki parça toprak içinde kalırsa oradan sürgün vermeye devam edecek kadar güçlü bir bitkidir. Zaten dikkat ediyorum da bütün yabani otlar tutunmaya çalıştıkları için güçlü bir yapıya sahipler. Bizim büyütmeye çalıştığımız çoğu bitki ise korunaklı koşullarda yetiştiği için sanırım daha narinler…
Mücadelesi kökö sisteminden dolayı zorlu olsa da elle mücadeleyi tavsiye ediyorum. Toprak ile ya da gübre ile bahçemize taşınabilirler. Bu sebeple bahçeyi ilkbahardan itibaren çok iyi kontrol etmek gereklidir.
5.Güvercin ayağı (sardunya molle):
Yetersiz büyüyen çimlerde sorun oluşturan bir yabani ottur. Aslında bu otunda çok tatlı mini mini pembe çiçekleri vardır ve arılar tarafından çok sevilirler. Açıkçası ben kayrak taşlarının arasında bahar mavisinin ve bu güvercin ayağının büyümesine kontrollü olarak izin veriyorum. Ancak bu bitki için de uyarıyorum. Tohumları patlayarak fırlama özelliğine sahip olduğu için çok çabuk yayılabiliyormuş. (maalesef hiç fotoğrafını çekmemişim. Bu baharda çekince yazıda yerini alacak:)
Tabii ki tüm yabani otlar da olduğu gibi elle kontrol altına alıyorum.
Bahçemizdeki yabani otları tanıyalım-3 yazımı buradan okuyabilirsin.
Bahçemizdeki yabani otları tanıyalım-1 yazımı buradan okuyabilirsin.