4.Zararlı böcekler için önleyici önlem almak.
Yaprak bitleri kış boyunca çok yıllık bitkilerin üstlerinde ve dal diplerinde kış uykusuna yatarlar. Salyangozlar, sümüklü böcekler de çok yıllık bitkilerin altında özellikle de nemli kalan bölgelerde kış uykusuna yatarak saklanırlar. Bitler havaların ısınmasıyla beraber yumurtalarından çıkarak yaprakların altına yerleşerek gizlenir ve çoğalmaya, uçmaya başlarlar. Sonra da bitkilerin, çiçeklerin yeni yeşeren filizlerini, çiçeklerini yiyerek bitkinin kurumasına sebep olurlar. Salyangozlar da ılık yağışlı günlerde bahçede sevdikleri tüm besin kaynaklarını (özellikle lahana ve lahana ailesinden olan bitkiler) kemirmeye başlarlar. Bir sabah baktığınızda hasat edecek salta yapraklarınız, lahananız ya da domatesiniz kalmamış.
O hâlde hazırlayacağımız doğal spreylerle henüz bitkilerin yeni uyandığı bu dönemde tüm bitkilerimize ev yapımı spreylerle ön uygulama yapalım.
Toprak bakımımızı yaparken elle tüm uyuyan salyangoz ve yavrularını toplayalım. Toprağımızın kenarlarına odun külü serpelim. İki parça halinde olan yumurta kabuklarından bitki altlarına koyalım. evet salyangozlar odun külünü de yumurta kabuklarını da sevmiyorlar. Ancak alınan tüm önlemlerin yağmur sonrasında yinelenmesi gerektiği de hep aklımızda olsun.
Şu konu da ilginizi çekebilir:
Salyangoz ve sümüklüböceklerden kurtulmanın yolları ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.
5.Sonbahar için kompost hazırlamaya başlamak.
Öyle tabii ki hem kavuşacağımız ilkbaharı ve yaz mevsimini düşüneceğiz hem de ilerisindeki sonbaharı ve kış mevsimini. Bahçe işi böyle… Eğer planlama düzgün yapılırsa ufak tefek aksaklıklar bizi fazla yormaz, üzmez. Esnek planlama yapabilmeliyiz tabii ki… Plan değişse de yeni bir plana geçebiliriz.
Çim biçme sezonu boyunca kesilen çimlerimizin bir bölümü ve organik atıklarımızı kullanarak kompost hazırlayabiliriz. Kendi kompostunuzu yapmak oldukça zevkli ve “sıfır atık” kavramıyla iç içedir. Ancak komşularınız size çok yakın oturuyor ve kokulara karşı da hassaslarsa doğru kompost hazırlama konusunu iyice okuyup anlayıp ondan sonra bu işe kalkışmanızı tavsiye ederim.
Yazdığım son paragrafın yanlış anlaşılmasını istemem. Kompost toprağımız için oldukça besleyici çok etkili bir malzeme ayrıca sürdürülebilir yaşamın da çok önemli bir parçası. Ancak kendiniz üretme şartlarına sahip değilseniz mutlaka üreten biri vardır yakınlarda ve ondan faydalanmak gereklidir. Üreten kişinin de üretimi bir süre sonra kendisine yetecek miktardan fazla olacağından, siz ondan aldığınızda sürdürülebilirliği sağlamaya farklı bir yoldan katkı sağlamış olacaksınız. Toprak da kazanacak Dünyamız da…
Şu konular da ilginizi çekebilir:
Nisan ayında bahçede yapılacak işler-1 (bahçeyi temizlemek, çim bakımı yapmak).