Mayıs ayında bahçede yapılacak işler:

Ohhh…Artık sabah uyanıp camdan baktığımda, bahçemde renkler ahenkli bir şekilde bana gülümsüyor. Adeta “günaydın” diyor. Nisan ayı içerisinde önce çuhalar, nergisler sonra erkenci laleler ve sümbüller kokulu çiçeklerini açtılar. Soğanlarını karışık diktiğim için de her seferinde beni “…acaba burada hangi rengi açacak?” diye bir merak kaplar:)

Her yıl olduğu gibi (yerleri sabit onların) önce rengârenk çuha çiçeklerim açar. Kar yağışının son günlerinde açmaya başlar ve illa karlar altında bir görüntüsü olur (artık sıcak fotoğraflar görmek istediğimden onu buraya koymuyorum). Ön bahçemde ilkbaharı karşılayan çuhaları, saksılarıyla birlikte, havaların ısınmasıyla beraber yani Nisan ayının sonunda arka bahçeye ağaç gölgesine taşıyorum. Zaten aranjman yaparak hazırladığım bu saksılardaki sümbüller de açıp solmuş oluyor, çuhaların rengi ve yapraklarının diriliği gitmeye başlıyor. Geç açan uzun boylu lalelerim de solmaya yüz tuttuğunda artık saksıların taşınma zamanı gelmiş oluyor.

Daha sonra ise mavi ladinin altında sabit olarak yerleri belli olan koyu sarı renkli nergislerim açıyor. Kokuları muhteşem. Görselleri harika…Yandaki ve alttaki fotoğraflarda yer alan nergislerimin yeterince iyi fotoğrafını çekemediğimi düşünürüm, o kadar güzeller. Çam türünün altında hiç bir şey açmıyor diye üzüldüğüm ilk yıl yaptığım okumalarda nergisin çam altını sevdiğini duyduğumda hemen soğanları diktim. Evet seviyorlar ve her yıl toprak altında soğanları çoğalarak daha fazla sayıda çiçekleriyle hem ladini hem de bizi memnun ediyorlar.

nergisleri açarken erkenci kırmızı lalerim de açarlar. Bir efsaneye göre Şirin’in aşkından çöllere düşen Ferhat’ın aşk gözyaşlarının kızgın kumlara düştüğü yerlerde kırmızı laleler açarmış. Bu acıklı hikâye bile beni bu çiçeği severken hüzne kaptırmıyor. Aksine yaşama sevinci veriyor. Nisan ayının sonuna doğru ise geç açan uzun boylu sarı, pembe, çizgili lalerim açarlar.

İşte bu sıralarda Mayıs ayında bahçede yapılacak işler de muhakkak planlamalıdır. Hatta son donlar geçtikten sonra bahçeye dikilecek sebze, meyve, çiçek fideleri için iç mekânda yetiştirme işlerinin de daha önceki ay yazılarıma bakarak şubat, mart, nisanda tamamlanmış olması gerekir. Nisan ayının ortalarından itibaren tohumlarımızın filizlerini şaşırtma zamanı gelmiş olur.

Mayıs ayının hemen başlarında bazı fidelerimize ikinci şaşırtma bazı fidelerimize ilk şaşırtma işlemi yapılmalı ki (Kendi iklim bölgem için yazıyorum, siz de kendi iklim bölgenize buradan bakabilirsiniz.) bu ayın ortasında, son donlardan sonra hepsi yerlerini alsın.

Gelelim Mayıs ayında bahçede yapılacak işlere:

-Bu ay bahçemizde aynısafaların (calendula) açma zamanı. Eğer geçen sene bahçenizde varsa tohumlarının döküldüğü yerden çoktan yeşil kısımları çıkmaya başladı zaten. Kozmoslar da öyle… Aynısafa, kozmos, kadife, dahlia, zinnia gibi çiçeklerin tohumlarını artık büyümesini istediğiniz yere, toprağını biraz havalandırarak dikebilirisiniz.

-Yine bu ay şakayıkların da açma zamanı. Benim bahçemde ise mayıs ayının sonu, haziran ayının ilk haftalarında açıyor. Köklerinin olduğu bölgeyi hafif çapalayın.

-Salatalarınızda kullandığınız sebzeleri (ıspanak, roka, tere, dereotu, hardal vs.) aralıklı ekmeye, dikmeye devam edin.

-Yaz kabaklarının, bal kabaklarının tohumlarını doğrudan toprağa, yerine dikebilirisiniz.

-Yetiştirdiğiniz fideleri ayın ortasında yerine dikmeden önce gündüzleri dışarıya geceleri içeriye alarak dayanıklılığını artırın. Sonra da planlamasını yaptığınız gibi sebze, baharat tarhlarında yerlerine dikin.

-Konteynırların, saksıların içindeki bitkilerinizin artık susuzluğa dayanma süreleri kısalıyor. Düzenli sulama ve besin takviyesi yapma zamanı geldi.

-Yabani otları temizlemeye hiç aksatmadan devam edin. (Bahçemizdeki yabani otları tanıyalım 1 yazım için bu sayfayı, 2 için bu sayfayı, 3 için bu sayfayı okuyabilirsiniz.)

-Gülleri her sabah kontrol edelim. Yaprak bitleri güllerin yeni açan taze yapraklarına yapışmaya çok hevesliler. Hemen görür ve ilk önce peçeteyle alarak, sulamayla yıkayarak ve en kısa zamanda ev yapımı ilaçlarla fıs fıslayarak önlemimizi alabiliriz. Böylece işler büyümez ve güller mayıs ayının ortalarından itibaren bahçemizi süslemeye başlarlar. (Zararlılarla mücadelede ev yapımı ilaçlar1 için bu sayfayı, 2 için bu sayfayı, 3 için bu sayfayı ve 4 için bu sayfayı okuyabilirsiniz.)

-Tabii ki bahçe aletlerimizin temizliği, yerli yerine konması, çim sulamanın düzenli çalışması, bahçe hortumlarının sulamadan sonra makarasına muhakkak sarılarak bırakılması tüm sezonda dikkat edeceğimiz işler olacaktır.

-Bir yandan da salyangozlarla mücadeleye devam edeceğimiz güzel bir Mayıs ayı geçirmenizi dilerim.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir