İlkbaharda bahçeye naklettiğimiz fesleğenler ve bahçede önceki yıllarda diktiğimiz maydanoz, dereotu, ıspanak, kale, hardal gibi salata sebzelerimiz Mayıs ayında birdenbire artan sıcak havayı gördüklerinde birden çiçeklenirler. Bitkiler bu şekilde çiçeklenerek tohum oluşturmaya çalışırlar ki hayatlarını sürdürebilsinler. Önce sebzeleri anlatarak başlayayım:
Sebzelerin çiçeklerini kıstırma:
Biz ne isteriz yazlık fidelerimizden ürünlerimizi elde edene kadar baharın keyfini sürmek yani kahvaltılarımızda ve diğer öğünlerimizde bu salata sebzelerimizi yemek isteriz.
Sebzelerimiz tohum oluşturmaya başladıklarında o çıtır ve narin yaprakları kalınlaşmaya başlar. Önceki lezzetini büyük ölçüde yitirmeye başlarlar.
Bu durumda ilk çiçek tomurcuklarını gördüğümüzde korkmadan o tomurcukları parmak uçlarımızla kıstırmalı, bir çeşit koparmalıyız. Ben yıllar önce bunu öğrendiğimde uygulamaya çekinir, ya çiçek tomurcukları yeniden oluşmazsa diye korkardım. Ancak uyguladığımda gördüm ki ben “…artık tohumları oluşsun…” diyene kadar yapraklarından faydalanabiliyorum.
Çiçek tomurcukları oluşup kıstırmadan bıraktığımda da ne kadar sürede çiçek yapıp, tohumlarını oluşturacağını her yıl bir bitkide bırakarak, deneyerek öğrendim.
Çiçek tomurcuklarını kıstırdığımız yani baş ve işaret parmağımızın tırnak uçlarıyla kopardığımız bitkilerimiz dallanmaya başlayacaktır. Dallanmanın arttığı oranda yaprak ve çiçek sayıları da artmış olacaktır. Sebzelerde de isteğimiz daha fazla yeşil kısım olduğundan bu isteğimize kavuşmuş oluruz.
Süs bitkilerinin ilk sürgünlerini kıstırma:
Çiçekleriyle bahçemizde, verandamızda, balkonumuzda görsel şölen yaratan süs bitkilerimizi fideden dikmişsek toprağa tutunup ilk sürgünlerini oluşturduğunda bu sürgün uçlarını kıstırmalıyız. Böylece bitki giderek daha fazla dallanacak ve o oranda da her dalda daha fazla çiçek açacaktır.
Özellikle yazlık, tek yıllık çiçeklerimizi açtıktan sonra solduklarında bitkinin üzerinde tutmaz düzenli olarak temizlersek çiçeklenmeleri daha uzun sürecektir. Sezonu geçmeye başladığında kuruyan çiçeği bitkinin üzerinde tutarsak tohum oluşturmaya başlar. Biz de gelecek sezonun tohumlarını toplayabiliriz.