Karbonat benim küçüklüğümde annem ve komşu teyzeler tarafından kek yaparken kullanılırdı:) Bazı keklerin içinde karbonat olduğunu anlamaz ve memnuniyetle yerdim. Bazı kekler de ise buram buram karbonat kokusu gelir ağıza da acısı yayılırdı. İşte o zaman canım ne kadar kek istese de yiyemezdim:( “Ben evime hiç karbonat almayacağım” derdim bir keksever olarak. Sonra büyüdük ve büyüdükçe bir sürü bilgiler de öğrendik tabii… Kendi mutfağımızdan da karbonat eksilmedi çeşitli sebeplerle:) Hele ki çiçeklere olan faydalarını öğrendikten sonra… Gelin o faydaları aşağıda sizinle de paylaşayım:
1) Karbonat ile çiçek coşturmak.
Sardunya, begonya, papatya gibi çiçeklerin bolca çiçek açması için 5 litre suyun içine 2,5 (iki buçuk) yemek kaşığı karbonat karıştırın. Karışım iyice homojenize olduğunda çiçekleri bu su ile ayda bir sulayın. Görseniz benim sardunyalarım yaz kış o kadar güzel açıyorlar ki… Ben bu türlü sulama işlemlerini de bahçe ajandama not alıyorum. Kafamız pek çok şeyle meşgul olduğu için “…geçen hafta mıydı? geçen ay mıydı?…” soruları ile bunalmak istemiyorum. Bunun için not alıyorum. Zaman alıyormuş gibi geliyordur belki size ancak inanın düşünüp durmak daha çok zaman harcatıyor, üstüne de bir de o an mutsuzluğa sebep oluyor.
2)Karbonat ile toprağımızın asidik mi yoksa bazik mi olduğunu belirlemek.
Bir bitkinin nasıl yetiştiğini araştırırken bazen “…bu bitkinin iyi yetişmesi için toprağın asit oranının düşük olması gerekir.” gibi bir ifadeyle karşılaşmışsınızdır muhakkak… Örneğin domates fidesi asit değeri düşük bir toprakta daha verimli oluyor ve domateslerin tadı da daha iyi oluyor.
Eğer elimizde toprağımızın PH değerini ölçen elektronik bir alet, eczaneden de rahatlıkla alınabilen bir turnusol kâğıdı yoksa ne yapacağız? Hemen baharat dolabımızda karbonatımız ve mutfak dolabımızda sirkemiz var mı ona bakacağız:)
Bahçemize gidip ekim yapmak istediğimiz yerde, toprak yüzeyinden yaklaşık bir karış aşağıdan bir avuç toprak alalım. İki kavanozun içine yarım avuç yarım avuç paylaştıralım ve üstünü biraz geçecek kadar su ekleyerek çamurumsu bir karışım elde edelim. Sonra bir kavanozun içine karbonat diğerinin içine de sirke dökelim. Karbonat eklediğimiz karışım köpürürse o toprak asidiktir. Sirke eklediğimiz karışımdan sanki kapağı yeni açılmış gazoz gibi ses gelir kabarcıklar oluşursa o karışımdaki toprak baziktir yani bir başka deyişle alkalidir. Efendim “…ikisinde de hiçbir tepkime olmadı…” diyorsanız kullanılan toprak nötrdür.
Böylelikle toprağınızın çeşidini kolaylıkla belirlemiş olursunuz ve bitkinizin ihtiyaçlarına göre besin ve su kullanarak en iyi sonucu elde etmiş olursunuz.
3.Karbonat ile sebze ve meyvelerin mantar benzeri hastalıklarına engel olmak ya da tedavi etmek.
Bahçede bu sorun ile her sezon en az bir kere uğraşmak zorunda kalıyorum. Kimyasal ilaç kullanmadığım için de başıma geliyor bu ama ben razıyım. Sonuçta hem kendim hem sevdiklerim kopardığımız bir meyve ya da sebzeyi sadece suya tutup tozunu akıtıp gönül rahatlığıyla yiyebiliyoruz. Ekolojik yaşama da destek oluyoruz.
Bu sorunla karşılaştığımızda ya da daha iyisi özellikle yağışlı günlerin hemen arkasından 5 litre suya 2 silme yemek kaşığı karbonat, 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyup karıştırıp sebzelerin üzerine, yaprak altlarına ve sorun gördüğümüz yerlere bir bahçe pompası yardımıyla sıkabiliriz.
4.Karbonat ile yaprak bitlerini, akarları, kırmızı örümcekleri bahçeden uzaklaştırmak.
Bahçesinde ben dahil organik uygulamalar yapan herkes her ilkbahar sonu ve yaz başında bu bize göre zararlı olan böceklerle mücadele etmek durumunda kalıyor. Bu sorunla en iyi mücadele etme yollarından biri de karbonatlı bir karışımdır: 5 litre suyun içine 2 yemek kaşığı karbonat, 2 yemek kaşığı arap sabunu, 2 yemek kaşığı da sıvı yağ koyup iyice karıştırıp bahçe pompası ile (basınçlı iki litrelik kaplar da oldukça iyi iş görüyorlar) sorunlu bitkilerin hem yaprak üstlerine hem yaprak altlarına fıs fıs sıkalım. Bu işlemi önce 3 günde bir sonra haftada bir sonra ayda bir uygularsak etkili bir sonuç alıyoruz.
5.Karbonat ile bahçede kullanılan eşyaları ve dekorasyon ürünlerini temizlemek.
Bahçemizde kullandığımız dekorasyon objeleri zamanla kirlenir ve bazen lekelenir. Bunun yanında bahçe aletlerinin de zaman zaman temizlenmesi gerekir. İşte bunun için de 1litre kaynamış suyun içine 2 yemek kaşığı karbonat koyarak bir karışım hazırlıyoruz. Temizleyeceğimiz ürüne göre ister bir fırça yardımıyla ister yumuşak bir bez yardımıyla bu karışımı kullanarak temizliğimizi yapıyoruz. Pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz:)
Peki sizin karbonat kullandığınız başka alanlar var mı? Yazarsanız çok sevinirim.