O güzelim kokusuyla bizi büyüleyen leylak çiçeklerini her kış sonu dört gözle bekleriz öyle değil mi?
Pembesi, moru, beyazı bu renklerin diğer tonlarında açan leylak çiçekleri adeta baş döndürücülerdir. Ben leylak çiçeklerini hem dalında sever okşarım hem de birkaç dalını dikkatlice keser alıp eve getirir ve yemek masamda bir vazonun içine özenle koyup sever okşar ve kokusunu içime çekerek yemeğimi yemeyi, çayımı, kahvemi içmeyi severim. Pekii bahçelerimizde güzel bir leylak ağacı nasıl yetişir ona bakalım mı?
Leylak Drenajı iyi olan alkali ya da nötr toprak yapısında çok iyi gelişir ve çiçeklerini açar. Bu sebeple öncelikle leylak yetiştireceğiniz toprağın PH derecesini öğrenin (bunu ister elektronik bir cihazla ya da karbonat ile bulabilirsiniz). Sonra toprakta güzelce derin bir çukur açın. Leylak fidanınızı bir saksı ile aldıysanız saksının büyüklüğünün bir buçuk katı büyüklüğünde bir çukur olsun. Sonra en dibe bir avuç fermente olmuş çiftlik gübresi koyun. Üstüne bir miktar toprak katmanı ve onun üstüne kompost ve yine toprak ekleyip bu halini sulayın. Biraz bekledikten sonra besinli topraktan tekrar ekleyerek fidanı saksıdan köklerini zedelemeden çıkarıp hemen çukuruna yerleştirip toprakla saksı yüzeyindeki hizasına kadar sıkıca toprakla doldurun. Can suyunu verin. Eğer toprağın drenajı çok düşükse tüm bu gübre, toprak, kompost karışımının içine kum, çakıl katarak drenaja biraz daha katkı sağlamış olursunuz.
Sonbahar geldiğinde tüm ağaçlarınıza, çalılarınıza yapmanız gerektiği gibi malç ile dibini kaplayın; ta ki son donların geçtiği ilkbahar bahçe temizliği yaptığınız zamana kadar…
İlkbaharda da leylaklar o mis kokulu güzelim çiçeklerini açıp bitirdikten sonra solgun çiçekleri dalının dibinden dikkatlice keserek ağacı temizleyin. Gerekirse ölü gibi duran dalları, solgun ve güçsüz duran dalları da budama makası ile alabilirsiniz. Böylece bitkinin dalları arasında hava akımı rahatça döner. Daha sağlıklı olur.
Leylak ağacınızı seviyorsanız ondan çoğaltmak da isteyebilirsiniz. Bu durumda dipten gelen sürgünlerden çoğaltmak oldukça akıllıca olacaktır. Bunun dışında Şubat ayının son günlerinden Temmuz ayının son günlerine kadar ağacınızdan yumuşak bir kesme alarak da çoğaltma yapabilirsiniz. Bunun için ağacın canlı dallarından birini seçerek, bir yaprağın hemen altından keskin bir bıçakla kesim yapın. Unutmayın elinizdeki dal parçası en fazla 15 cm büyüklüğünde olmalıdır. Kesiğiniz bu dalın alt yapraklarını temizleyin ve tarçına bulayarak kompost karışımlı bir toprak doldurduğunuz saksının içinde dikin. Bu minik saksıyı bir poşet ile kapatarak güneş ışığından uzak ancak sıcak bir yere yerleştirin ki köklenmesi güzel olsun. Bitkide bir canlılık ve yaprak oluşturma gözlemlediğinizde de poşeti açın. Fidanınızın büyümesini gözlemleyin. Gelecek ilkbaharda da toprakla buluşturabilirsiniz.
Bir yanıt yazın