Oldukça sıcak olan bu günlerde bahçeden en yoğun ürün hasat ettiğimiz günler oluyor değil mi?
Kahvaltılarımız tazecik dalından salatalık, domates ve biberlerle adeta bir şölen havasında geçer. Sıcak öğleden sonrasında serin içeceklerimizin yanında taze sulu meyvelerle şölen havası devam eder. Güneşin battığı tatlı, ılık- sıcak havalı akşam yemeği sofralarımızda da bahçeden yeni toplanmış sebzeler ve adaçayı, tarhun, mercanköşk gibi baharatlarla lezzetlendirilmiş salata sosları yer alır. Ayrıca yenilebilir çiçeklerle süslenmiş tabaklarımız günün yorgunluğunu attıran, tatlı sohbetlerle yemek yeme olanağı sağlayan bir ortam sağlar. Muhteşemdir ve hiç bitmesin ister insan…
Bütün bu güzellikleri yaşayabilmek için de yine çok erkenden kalkmak ve bahçe işlerini düzenli yürütmek gerekir elbette…O zaman Ağustos ayında bahçede yapılacak işlere göz atalım hep beraber:
1.Sabah bahçe kontrolü yapmak.
Bu artık benden okumaya alıştığınız gibi yaz kış her gün ilk yapılacak iştir. Basit ve önemsiz gibi gelir insanlara ama inanın bana ilk müdahaleler için en iyi verileri elde etmemizi sağlar. Can kurtarır yani…
Önce bahçede benim gibi kedileriniz varsa ki bu ay yanlarında yavrularının olması kuvvetle muhtemeldir;) onların mamalarını kaplarına koyup su kaplarına da temiz su doldurarak bahçe kontrolüne başlayabilirsiniz. Bu ay bahçede örümcek popülasyonu da artıyor. Bu sebeple elinize aldığınız uzun saplı bir süpürge ile örümcek ağlarını kopara kopara bahçeyi kontrol edebilirsiniz. Bu arada da örümcek ağlarıyla başı belada olan bitkileri not ederek ikinci adımda onların ilaçlanmasını planlayabilirsiniz.
Bitki kontrolü esnasında bu seneki gibi bol yağışlı bir ilkbahar geçiren tüm bahçe sahipleri bahçedeki salyangozları ve yavrularını toplamaya devam etmelidirler. Büyük saksı ve konteynırların da ara sıra altlarına bakarak sümüklüböcek olup olmadığını kontrol etmelidirler. Bu sıcak günlerde salyangoz ve sümüklüböcek kontrolü gereksiz diye düşünmeyin sakın! Saksılarımızın ve konteynırlarımızın altı hâlâ nemli olduğu için bu varlıklar oralardaki nemlilikten istifade ederek yumurtalarını bırakmaya ve canlı kalmaya çalışıyorlar. Toplamazsak büyürler, çoğalırlar ve bir sabah kalktığımızda (çoğumuzun başına geldiği gibi) sebzelerimizin yenmiş olduğunu görebiliriz:)
2.Sulama planını düzenlemek.
Hava sıcaklıklarının oldukça arttığı bu günlerde çimleriniz varsa mutlaka sabah akşam olmak üzere günde iki kez sulamanız gerekir. Çim sulamada sabahın erken saatlerini akşamın kararmadan hemen önceki saatlerini seçmek en uygun zaman dilimidir. Yaşadığınız bölgedeki sıcaklıkları sürekli kontrol ederek planlama yapabilirsiniz.
Doğru sulama planı yaparsak hem çok fazla su kullanmamış hem de her bitkimize yeteri kadar su vermiş oluruz. Ağaçlarımızın, bitkilerimizin, sebzelerimizin su ihtiyaçlarını bilirsek sulama planı yapmak da bizim için o kadar kolay olur. Zamanla hangi bitkinin sabah hangi bitkinin akşam hangi bitkinin de hem sabah hem akşam sulanmaktan hoşlandığını da belirleyebiliriz. Böylelikle tüm sevdiklerimize olduğu gibi sevgili bitkilerimize de sevdikleri şekilde muamele edebiliriz:)
Sulamada çok önemli bir konu daha var. Evdeki atık suları, yağmur sularını da doğru yerde doğru şekilde kullanabilmek. Tüm Dünyada bunun için çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yapılmakta ve türlü yayınlarla bizlere duyurulmakta. Bütün bu araştırma sonuçlarını dikkatle takip etmek gerekiyor. Özellikle de denenmiş sonuçları kullanmak oldukça faydalı. Ne demek istiyorum? Yağmur suyu depolama ve gri su dersem herhalde zihninizde bazı çağrışımlar olmaya başlar.
3.Çiçekli bitkilerin ölen çiçeklerini temizlemek.
Güllerimizin, sardunyalarımızın, karanfillerimizin, petunyalarımızın, papatyalarımızın, yıldız çiçeklerimizin ve daha pek çok çiçeğimizin ölen çiçeklerini bitkilerinin üzerinden hemen temizlemeliyiz. Eğer bunu yaparsak bu bitkilerimiz özellikleri doğrultusunda bize sürekli çiçek açacaklardır. Ölen çiçekleri üstünden hemen almazsak aynı safa, kadife gibi çiçekler tohuma gitmeye başlar ve gövdesi de toprağa çekilmeye başlar. Bu sebeple sabah bahçe kontrollerinde bu işlemi yaparsak sevdiğimiz çiçekleri daha uzun bitki üzerinde seyredebiliriz.
4.Çiçek ve sebze tohumlarını toplamak.
Bu ayın başından itibaren yıldız hardal, ıspanak, maydanoz gibi serin hava bitkilerinin tohumlarını toplayıp iyice kurumalarını sağlayıp isimlendirerek kaldırabiliriz. Aslında geçen yıllarda daha önceden olgunlaşıyorlardı ancak bu seneki yağışlı ve serin giden havalar sebebiyle tohum olgunlaşmaları bu zamana kaldı.
Ayrıca kadife çiçeği, calendula yani aynısafa çiçeği, kozmos gibi çiçeklerimiz de kuruyanlarını toplamayı atladığımız ya da unuttuğumuz başları varsa tohum yapmış olabilirler. Bu tohumları da toplamamız iyi olur. Kendimize fazla gelen tohumları bu işin ticaretini yapmıyorsak sevdiklerimize, komşularımıza hediye edebiliriz.
5.Sebze yataklarımızda malç uygulamak.
Havanın çok sıcak olması sebebiyle bitkilerimizin toprakları daha da çabuk kurumaya başlar. Bulunduğumuz yerde su kısıtlamaları olabilir. O zaman ne yapacağız? Gri suları kullanmak bir çözüm olabileceği gibi malç yapmak da bir çözümdür. Malç kış mevsiminde bitki köklerini susuzluktan ve donmaktan koruduğu gibi yaz mevsiminde de bitki köklerinin daha uzun süre nemli kalmasını sağlayarak kök gelişimini hızlandırır, güçlendirir; su tasarrufu yapmamızı da sağlar.
Kış mevsiminde malçlamayı çoğunlukla temiz, kuru yaprak ve ağaç kabuklarıyla yapıyorum ben. Yaz mevsiminde ise pek malçlama yapmaya ihtiyacım olmadı ama yapmak isteseydim saman malçı kullanırdım.
6.Sonbaharda bahçemize dikeceğimiz bitkilerin planlamasını yapmak.
Sonbaharın sonuna doğru hava serinlemeye başladığında kış gelene kadar bahçede uzun bir süremiz olsun istiyorsak iyi bir planlama yapmalıyız. Lahana, brokoli, ıspanak, pazı, marul, havuç, kale, turp ve pancar gibi bitkilerimizin tohumlarını ayarlamamız iyi olur. Bu tohumlardan ıspanak, pazı, pancar, havuç tohumlarını bu ayın sonuna doğru doğrudan toprağa ekebiliriz. Domates ve biberlerin arasına belirlediğiniz yerlere ekebilirsiniz. Eğer istiyorsanız da viyollere ekebilirsiniz tabii… Öncelikle elinizde olan tohumlara bakın. Bu işlem fazladan tohum almanızı engelleyerek çok istediğiniz bir bitki varsa onun tohumunu da almanızı sağlayarak yardımcı olacaktır. Benim favorim her zaman önce o bitkiye sahip olan bir arkadaş ya da komşudan alarak paylaşım yapmak oluyor.
7.Sahip olduğunuz bitkilerden kesimler alarak çoğaltmak.
Gül, ortanca, sardunya, kamelya ve biberiyelerinizden kesimler alarak bahçenizde bu bitkilerin sayısını arttırabilirsiniz. Belki de aldığınız kesimlerden çoğalttığınız bu bitkileri başkalarıyla paylaşmanın mutluluğunu yaşarsınız. Bu ay bu işlemler için oldukça idealdir. Bu bitkilerinizin taze sürgünlerinin uç kısımlarından bir karış uzunluğunda bir dal parçasını verevine ve hemen daldaki gözün üstünden kesin. Hemen kestiğiniz dalın alt ucundan bir kaç yaprağı temizleyin. Bu noktada sıkça yapılan hata kesilen dal parçasının altını ve üstünü karıştırmak oluyor. Temizlediğiniz ucu doğal köklendirme hormonu olarak kullanabileceğiniz toz tarçına bulayın. Ben hep bu tarçını kullanıyorum. Tarçına buladığınız dal parçalarını 9 cm lik viyolllere dikin. Tuttuğunu ve kök attığını ucundaki canlılıktan anlayabilirsiniz. Gelişme de gördüğünüzde daha büyük saksıya alabilirisiniz. Bulunduğunuz yerde bitkiniz dona dayanıklı ise viyolden doğrudan toprağa da alabilirsiniz. Hem kendi kendinize çoğaltmanızın tadına varırsınız hem de tasarruf etmiş olursunuz.
8.Çiçek ve bitkilerimizden şifalı yağlar hazırlamak.
Aynısafa (calendula), papatya, lavanta, biberiye, nane, kekik gibi bitkilerinizden infüzyon yağlar hazırlayabilirsiniz. Öncelikle varsa alerjileriniz konusunda hassas davranmalı ve size iyi gelen uygulamaları bilmelisiniz. Eğer bilmiyorsanız ve benim gibi çok meraklı iseniz yağınızı hazırladığınızda kol içinizde küçük bir yerde uygulayıp test edin ve sonuca göre kullanın ya da kullanmayın:)
Biberiye yağının nasıl hazırlandığını buradan okuyabilirsiniz.
9.Hasat ettiğimiz sebze ve meyvelerden reçel, konserve ve turşu hazırlamak.
Bu ay hasat ettiğimiz vişnelerden reçel, şerbet, likör yapabilir, kurutabilir, dondurabiliriz. Kırmızı eriklerimizi de kurutabilir, meyve suyu, reçel hazırlayabiliriz. Hodanlarımızın sabahları omletini yapmaktan başka turşusunu da kurabiliriz. Lavantalarımızı kurutabilir, çiçeklerinden şerbet hazırlayabiliriz. Daha önce topladığımız ıhlamurları da kış çayı yapmak üzere kuruturken birazıyla da ıhlamur şerbeti hazırlayabiliriz. Yavaş yavaş biber kurutabiliriz. Yetiştirdiğimiz ürünlere göre pek çok kışlık hazırlayabiliriz. Damak tadımız ve hayal gücümüz bize yol gösterecektir.
Bir yanıt yazın