Acısıyla, tatlısıyla, telaşesiyle, bitkinliğiyle koskoca bir 2023 yılını geride bıraktığımız gibi 2024 yılının ilk ayını da bitirdik.Yavaştan içimizi baharda ekeceğimiz tohumların telaşı sardı değil mi? Sonbaharda içeriye aldığımız biber fidelerinin baharda toprağa tutunup tutunmayacağını siz de merak eder oldunuz mu? Yeni çeşitler denemenin heyecanı var mı? Arkadaşlarınızdan, komşularınızdan “…bunu da dene lütfen, seveceksin…” cümlesiyle yeni atalık tohumlarınız oldu mu? Olduysa ne kadar şanslısınız tıpkı benim gibi… Biz saksıya ya da bahçeye tohum ekip ektiğimiz tohumdan capcanlı bir bitkinin çıktığını görme zevkine erişenler özellikle de atalık tohumlara sahip olmanın ne büyük şans olduğunu çok iyi bilirler. Maddî hiç bir şey ile ölçemezsiniz bu duyguyu… Binlerce yıl öncesinden beri ekilen bir buğday tohumunun nesillerden nesillere aktarılarak hiç bozulmadan gelmiş olması mucizenin ta kendisi değil mi? Sanırım ki ancak uzun yola çıktığımda rastladığım buğday tarlalarına -ister yeşil ister sapsarı iken rastlayayım- hafif rüzgârda bile nazlı nazlı salınan başaklara hayran hayran bakakalmamın sebebi bu…
-Şubat ayında da hâlâ içerde planlamaya devam etmemiz gerekiyor. Eğer sebze yatağı ekleyecek ya da var olanları tamir ettirecekseniz bu işlerin planlamasının da artık son hâlini alması gerekir. Tabii ki bunu benim yaşadığım karasal iklim (kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak) için söylüyorum. Eğer daha ılıman bir iklimde yaşıyorsanız Ocak ayı bu iş için son aydı. Öyle ki ılıman iklimlerde sebze yataklarına artık ilkbahar için tohumlar ekmenin zamanı şimdi. Yalnız lütfen yaşadığınız bölgenin son don tarihine mutlaka göz atın. Buna göre içeride tohum başlatma tarihleri de ortaya çıkacaktır.
-Tohumların iç mekânda da çimlenmesi için istikrarlı bir sıcaklığa ihtiyaçları vardır. Gece ile gündüz sıcaklarının birbirine yakın olması gerekmektedir. Eğer viyolleri yerleştirebildiğiniz ısıtıcılı pedler ve büyüme ışıkları olan bir sisteminiz varsa bu aydan tohum ekmeye başlayabilirsiniz. Ancak pencere önünde bir saksı içinde tohum çimlendirmeyi planlıyorsanız bunun için hâlâ erken…Her ne kadar ev ortamında sıcaklığı sabit tutsanız da gece sıfırın altına inen sıcaklıklarda pencere önünde de sıcaklık çok düşecektir. Ayrıca tohumlar bir şekilde çimlense de henüz güneşli günlerin sayısı artmadığından gün içindeki kapalı havalarda filizlerin boyu ışığa doğru cılız bir şekilde uzayacak ve sonunda pek çoğu ölecektir. O hâlde biraz daha sabredip Mart ayının onbeşinden sonra iç mekânda tohum başlatmak en güzeli olur.
-Tohumları Mart ayında ekmeye karar verdiyseniz, ekeceğiniz tohumlar, şaşırtacağınız fideler için viyollerinizi hazırlayabilirsiniz. Tohum ekmek için ideal olan toprak karışımınızı (torf, perlit, vermikülit, dere kumu vs.) hazırlamak için yeterli toprak ve malzeme çeşitliliğiniz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
-Bu arada odun külü, yumurta kabuğu, süt ürünleri artıklarını da biriktirmeye devam edelim. Erken ilkbahardan itibaren bahçe toprağımızı zenginleştirmek, salyangozlardan kurtulmak için çok işimize yarayacaklar.
-Bahçenizde ya da saksılarınızın yanıbaşında, parklarda bitkilerin, sebzelerin, çiçeklerin arasında oturup çay, kahve içip, kitap, dergi okumayı yazılar, şiirler yazmayı seviyorsanız şimdiden o dönemde okuyacağınız kitapları, içeceğiniz soğuk-sıcak bitki çayı tariflerini, hafif ve geleneksel atıştırmalık tariflerini de derleyip kısa kısa notlar alabilirsiniz.
İlkbahar sözcüğünü düşününce bile insanın içi kıpır kıpır oluyor değil mi?