Yeni yıl kutlama hazırlıkları tüm dünyada oldukça büyük bir tüketime sebep oluyor. Giderek artan insan nüfusu bu konuda çığrından çıkan bir artışa sebep oluyor maalesef… Kendimiz için büyük anlamlar yüklediğimiz yılın bu zamanlarını tüm dünyamız için de anlamlı kılmak istiyorum ve benim gibi düşünen pek çok insan olduğunu da biliyorum. Biliyorum günümüzün çılgın tüketim alışkanlıkları bizi sürekli tüketmeye yönlendiriyor. Ama şunu da biliyorum ki biz de hem sosyal medyayı kullanalım hem de kendimizi bize sunulanlardan tamamen uzak tutalım diyemeyiz. Bence demeyelim de üreticilere de bir şekilde destek olmalıyız ki onlar da biz de üretmeye devam edebilelim. O zaman ne mi yapabiliriz?…
Sürdürülebilirliği sağlamak için -yaşayarak gördüğüm- ilk yapılması gereken şey planlı olmak . Üfff dediğini duyar gibiyim:) Deme gerçekten öyle… Geçen yıl bahçemdeki mavi ladin ağacıma ve leylandilere sonbahar budanması yapılırken sağlam dallarından ayırmadığıma Aralık 2021 de çok pişman olmuştum. Eğer o dalları ayırsaydım yeni yıl temalı ev süslememde kendi yetiştirdiğim bitkileri kullanarak evdeki enerjiye daha anlamlı bir katkı sunmuş olurdum diye…
Pişman olarak kalmak insanın gönlüne daha büyük bir yüktür. Bunu bildiğimden okur- yazar bir insan olarak yeni yıl ajandama ilk not aldığım şeylerden biri şu madde oldu: “…önümüzdeki yıl budama yapıldığında sağlam ve çekici yeşil renkli dalları, temiz güzel kozalakları ayıracağım bir kenara…”
Çok güzel notumu aldım. Peki ne oldu? O maddenin altına çok notlar ekledim. Uğraştığım pek çok şey, ilgilendiğim pek çok konu olduğundan notlar birikiyor da birikiyor tabii. Bu arada da gelecek yeni yıla hazırlık diye Ocak ayında yazdığım konu taa eskilerde kalınca görememişim ve budama yapılıp tüm dallar onları toplayan araca konulup gönderildikten sonra aklıma geldiğind iş işten geçti tabii…
Bu yıl da gördüm ki altı ayrı ajanda tutuyorum. Tuttuğum ajandalara bazen karışık notlar alıyorum. Sonra yazdığım yeri unutuyorum. Örneğin akıcı İngilizce konuşmak için tuttuğum bir ajandanın içine bazen aklıma geldiğinde fizik dersi ile ilgili notlar alıyorum ve “…unutmam canım lazım olduğunda buradan bulur kullanırım…” diyorum; sonra da acaba dil ajandasına mı, bahçe işleri ajandasına mı, tohumlar ve yetiştirilmeleri ajandasına mı hangisine yazdım? Bu arada yıl sonunda hediye olarak gelen ajandaların dışında benim de kırtasiye de beğenip aldığım ajandalarım oluyor ve yıl boyunca da elimde kullanmadığım ajandalarım kalıyor. O zaman yeni bir yıla bir hafta önceden hazırlanmayalım! Yeni bir yıla girdiğimizden itibaren diğer yıl için hazırlanmaya başlayalım. Bunun için de,
1.Planlı olalım ve mümkün olduğunca her ilgi alanımız için ayrı ajandalar tutalım (en azından ajandanın ön ve arka tarafından iki bölüme ayırabilirsin).
2.Tuttuğumuz ajandaların hangi konuya ait olduğunu ister üstüne yazarak (BAHÇE AJANDASI) ister ajandanın rengine göre (yeşil kapaklı olana bahçe işleri ile ilgili notları almak gibi) ayırdedici hale getirelim.
3.Önce bir günümüzü sonra bir haftamızı, bir ayımızı, bir yılımızı, … şeklinde planlayabilmek için çaba sarfedelim ve her başardığımız planlamadan sonra süreyi uzatmaya çalışalım. Yanlış anlaşılmak istemem benim de bu yolculuğum hâlâ sürüyor. İlkokuldan liseye sadece küçük not defterlerim günlüklerim oldu ama düzenli olarak üniversiteden beri ajanda tutuyorum. Ajandalarım meslek hayatına atıldıktan sonra önce ikiye sonra zamanla üçe dörde çıktı derken şimdi beş ajanda tutuyorum. Bu yeni yılda yani 2023 yılında yedi ajanda tutmanın beni daha düzenli ve planlarını uygulayan kişi haline getirmeye yardım edeceğini düşünüyorum. “Ay çok zor…” demeyin her birinin konusu ve içine yazılacakların kendine ait dönemleri olduğu için aynı güne denk gelmiyorlar yılın %85 inde. O görünen %15 de katlanılabilecek bir süre bana göre…
4.2023’ün sonunda yapacağımız “2024’e merhaba ” yeni yıl kutlamalarında kullanmak istediğimiz tüm bahçe ürünlerini kurutarak, dondurarak, toplayarak 2023 yılının içinden düşünmeye ve ona göre planlamaya başlarsak kendi emeğimizi de kış mevsiminde evimizin içinde nasıl görsel hâle getirip kendi kendimizi kutlayabileceğimizi görmüş oluruz (çam dalları, kokina türleri, çeşitli baharat otları, çiçekler…)
5.Sevdiklerinizle yeni yıla gireceğiniz akşam yiyeceğiniz akşam yemeğinizin sürdürülebilir ve çok özel olmasını istiyorsan yaz günlerinde bahçende, saksında yetiştirdiğin fesleğenlerden hazırlayacağın pesto sosunu, ahududu, böğürtlen, yabanmersini, erik, şeftali gibi meyvelerden hazırladığın marmelatları, ekşi meyve soslarını kullanarak hindi yemeği, kuru kayısılı pirinç pilavları yaparak, en güzel ve en özel yeni yıl sofrasını hazırlayabilirsin.
6.Bahçende, bahçen yoksa gittiğin piknik alanlarında, orman gezilerinde özellikle yabani hayatta bulunan pek çok bitkinin uzun saplarının kuruduğunda da esnek kaldığını, ip olarak kullanılabildiğini keşfedersen ki doğaya sürdürülebilirliği sağlamak üzere bakmayı öğrendiğinde pek çok konuda pek çok malzeme bulabilirsin, işte o otlardan doğaya zarar vermeyecek şekilde ve oranda toplarsan sevdiklerinin doğumgünleri gibi özel günlerinde ve yeni yılda vereceğin hediyeleri, sana getirilen çiçeklerin ya da hediyelerin dışındaki ambalaj kağıtlarını, tülleri vs. tekrar kullanabilir, topladığın otları ip gibi kullanarak hediyeyi bağlayabilir ve üzerine kendi el yazınla hazırladığın not kağıtlarını iliştirebilirsin. Bundan daha özel bir hediye olabilir mi? Hele ki içindeki hediye de sevdiğinin seveceği bir nesnenin senin ellerinle yapılmış olan bir hediyeyse…
7.Tekrar bahçeye ya da ulaşabileceğiniz doğal ortamlara dönüyorum. Eğer yine budama sonrası dalları inceler ve kendi beğeniniz ölçüsünde uzundan kısaya hazırlayacağınız dal parçalarını iplerle birleştirerek üstüne süslerini, dileklerini, sevdiklerinin resimlerini, led lambaları takabileceğin bir çam ağacı kesiti hazırlayabilirsin. Bu şekilde canlı ağaç kullanma yanlışından ya da daha az plastik kullanmak isteyen biri olarak plastik çam ağacı kullanmak hatasından dönmüş olursun.
8.Bahçenizde, saksınızda ya da erişebildiğiniz doğada bazı yaprak ve çiçekleri kalıp olarak kullanarak seramik süsler yapabilirsin. Sebze ve meyvelerinden hazırlayacağın reçel, marmelat ve turşuları, baharatları bu süs eşyalarını da kullanarak hediyeler hazırlayabilirsin. Çok anlamlı ve özel bir hediye olmaz mı? Alışveriş etme kesinlikle demiyorum, edebilirsin tabii ki ancak verdiğim örnekleri de göz önünde bulundurursan sürdürülebilir yaşantıya, dünyamızın ekosistemine hiç de az sayılmayacak katkıda bulunmuş olursun.
Ben mi çam dallarını toplamak hariç anlattıklarımın hepsini uyguluyorum. El yapımı hediyelerimi sevebileceklerini düşündüğüm arkadaşlarıma da hediye ediyorum. Ekşi erik sosumu kullanarak yaptığım hindi sunumunu da hem ailem hem arkadaşlarım tarafından beğeniliyor.Bu da beni çok mutlu ediyor. Tavsiye ederim mutlaka dene pişman olmayacaksın;)
Senin de tavsiyelerin varsa yorumlarda yazarsan çok sevinirim.