Başına geliyor mu bilemiyorum ama benim sıklıkla başıma geliyor. Kendimi daha elimdeki kitaplarım bitmeden başka bir merak ettiğim kitabı internette ya da kitapçıda incelerken buluyorum. Sadece incelemekle de yetinmeyip satın alırken… Tam da geçen gün sepete bir kitap eklerken “…acaba bu bir rahatsızlık mı..?” diye düşünmeye başladım. Bugün ise internette çok severek takip ettiğim Treehugger’da Melisa Breyer’ın kaleme aldığı yazıda bu “tsundoku” sözcüğüyle karşılaştığıma çok memnun oldum. Tabii yazarın anlatımı sayesinde. Yoksaaa…
Japonlar başlıkta açıklamaya çalıştığım durumu bu tek sözcükle anlatıvermişler. Japon toplumunun ne kadar çok kitap okumayı sevdiklerini düşünürsek bu çok normal zaten değil mi?
“Okumanın imkânsız olduğu zamanlarda bile, elde edilen kitapların varlığı öyle bir coşkunluk yaratır ki, insanın okuyabileceğinden daha fazla kitap alması, ruhun sonsuzluğa uzanmasından başka bir şey değildir.” – A. Edward Newton böyle deyivermiş. Yazımın başından beri yazdığım cümleler kitap romantizmi bana göre. Yoksa yaptığım araştırmalara göre tsundoku çok kolay hastalık boyutuna dönüşüverecek bir durum. Şöyle ki üç günlük bir tatile giderken bile üç tane kitap alıyorum yanıma. Belli ki gezeceğim, tozacağım, eğleneceğim, dinleneceğim. Hah işte ben o dinlenme kısmında boş durmayıp kitap okumayı sevenler kategorisindeyim. Mutlaka da kitaplardan birisini bitiririm:) Diğer iki kitabın da yanımda olması bana ekstra mutluluk verir. Tam da burada işte ben sağlıklı durumdayım. Bunu anladığıma çok mutluyum.
Amaaa okuyamadığım o iki kitap beni sıkıntıya soksaydı… İşte orada bir rahatsızlık durumu söz konusu oluyormuş. Şimdilik o bende yok umarımda o boyuta hiç geçmem:)
Kitap alma faslı, kitapçıdaki kitap kokusu, internet kitapçılarındaki kitap yorum kısımları beni hep cezbeder. Şimdi oturma alanlarımdaki kitaplara baktım da iki tane okumakta olduğum iki tane de sırasını bekleyen kitabım var. Bu durum da benim koşullarıma göre oldukça normal. Neden mi?
Yıllardır şöyle bir okuma rutinim var: Salonda, mutfakta, yatak odasında, hep yanımda taşıdığım kol çantamda ayrı ayrı kitaplar oluyor. Nerede iken boş kalacağım bir zaman dilimi yakalasam oradaki kitabımı okumaya başlıyorum. Bu şekilde istediğim kitapları okuma şansını yakalıyorum. Buna rağmen ilgi alanlarıma giren kitaplarımı dijital ortamla kıyaslanamayacak ölçüde yavaş okuyorum. Yani her kitaba yetişmek mümkün değil biliyorum. Buna sinirlenmiyorum. Aksine Dünya adına mutlu oluyorum.
Bu türlü kitap sevdası her zaman böyle olmuyormuş ve tsundoku bir hastalık hâline de dönüşüyormuş.
Peki tsundoku hastalık haline gelmişse o kişiler hangi belirtileri veriyorlarmış bir bakalım:
1.Sürekli kitap biriktirirler, hiç bir zaman okuyamayacaklarını bilseler de…
2.Aldıkları kitapları okuma olasılıkları kalmadığı zaman bile almaya devam ederler…
3.Okumadıkları kitaplardan oluşan kitaplıkları seyretmek bile onlara yeter…
4.Kitap almak için temel ihtiyaçlarını bile göz ardı edebilirler…Aldıkları kitapları kimseyle paylaşmak istemezler…
Bu yazıdan sonra kendinde tsundokunun zararlı hale gelmeye başladığını düşünürsen de yapabileceklerin var:
1.Aldığın kitaplardan gerçekten ilgini çekenleri bir grup yapıp okumaya başla ve bitirene kadar kitap almayacağına söz ver kendine.
2.Yeni çıkan kitabı okumak sadece popülerliğe hizmet eder. Oysa kitap eskimez, basıldıktan sonra yıllar geçse bile bir kitap ilgi alanına girebilir ve aynı tazelikte okunabilir unutma…
3.İlgi alanına girmeyen hatta niye aldığını anlayamadığın kitapların varsa derhal bağışla ve başkalarının işine yaramasını sağla, bak bu da çok mutlu edecek seni…
4.Kitaplığında okuyup bitirebildiğin kitapların sayısının arttığını görmek daha çok mutlu edecek seni…
Tabii ki geçtiğimiz 2022 yılını kendi kendimize değerlendirirken 2023 yılında daha da çok okuyabilmek için planlarımızı şimdiden yapmaya başlayalım. Kendi kendime geçen yıl uygulamaya başladığım bir planı anlatmak isterim burada:
Geçen yıl plan yaparken şöyle bir deneme yaptım: Ajandama yeni yılda okumak mutlaka okumak istediğim beş kitap adı yazdım. Aslında on kitap yazacaktım ama kendi iç dünyama göre eğer diğer okuyacağım kitapların arasında bu on kitabı bitiremezsem yılgınlık yaratabilirdi ben de… Bu sebeple beş kitap adı yazdım ve on dört kitap dışında bu beş kitabı da bitirdiğim için şu ana kendimle gurur duyuyorum. Bu sene de bu sayıyı yedi olarak belirleyip o yedi kitabın adını ajandama not edeceğim.
Hepimiz için bol okumalı geçen bir 2023 yılı olur umarım.