Kendi bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkileri çay yapmak için kullanmak, hem sağlıklı hem de keyifli bir yöntemdir. İster bitki çayı meraklısı olun, ister sadece bahçe işleriyle ilgilenen biri, bahçenizdeki bitkilerden kendi bitki çayınızı yapmak oldukça kolay ve inanılmaz zevklidir.
Bir kere tadını damağınızda hissederseniz ve gönül süzgecinizden süzerseniz bir daha asla vaz geçemezsiniz benim gibi… Peki ne yapmalısınız?
1.Öncelikle, hangi bitkilerin sevdiğiniz bitki çaylarının yapımı için uygun olduğunu belirleyin.
Buna karar vermek için birçok seçeneğiniz var: Nane, adaçayı, kekik, papatya, ıhlamur, melisa, lavanta, limon otu, latin çiçeği, ekinezya ve türlü çeşit baharat bitkileri gibi bahçe bitkileri…
Girişte görünen benim yükseltilmiş baharat yatağımdan en önden başlayarak mor adaçayı, onun önünden küçücük limon otunun ucu çıkmış, ananas kokulu kırmızı çiçekli adaçayı, sol arkasında biberiye, onun da arkasında latin çiçeği var. Görünmeyen kısımda mint nane, fas nanesi, kara nane gibi nane çeşitleri, maydanoz, dereotu, tarhun, melisa da bulunuyor. Bu bitkilerin her biri sağlık faydaları sunar ve ev yapımı çayınıza lezzetli bir tat katar. Ayrıca pasta, sütlü tatlı, içecek süslemelerinde yerine göre yapraklarından da çiçeklerinden de faydalanıyorum. Çok güzel görselleri oluyor.
2.Daha sonra, bitkilerinizi hasat etmek için doğru zamana karar verin.
Bahçenizdeki bitkilerin en lezzetli olduğu zaman, sabahın erken saatleri veya gün batımıdır. Bu zamanlarda, bitkilerin uçucu yağlarının yoğunlaştığı için tadı daha yoğun olur. En güzel kurutma yöntemi de hasat ettiğiniz bitkileri küçücük demetler halinde, gölge bir yerde, saplarından aşağı olacak şekilde ters bir biçimde kurutmaktır.
3.Çayını yapacağınız bitkinin demleme yöntemini mutlaka araştırın.
Kuruttuğumuz bitkilerin yapraklarını, saplarını demlemeden önce şöyle bir temiz sudan geçirerek tozunu akıtalım. her bitki çayı için farklı demleme metot ve süreleri vardır. Hem leziz bir çay içmek hem de çayını içeceğimiz bitkiden şifalı bir fayda elde etmek için o bitkinin kendine has demleme yönteminin bilinmesi gerekir. Örneğin Fas nanesinin yaz mevsiminde bahçeden taze toplayarak çayını içmeyi, kuruttuğum yapraklarından da kış mevsiminde faydalanmayı seviyorum. Örneğin,
Yaz mevsiminde bir avuç dolusu naneyi toplayıp bahçemden topladığım ve hiç bir kimyasal kullanmadığım için de sadece şöyle bir tozunu akan suda akıtıp büyükçe bir fincana koyup bastırarak biraz eziyorum. Bir parmak ucu büyüklüğünde taze zencefili de nanelerin üzerine bırakıp kaynamış suyu üzerine döküyor ve 2- 3 dakika sonra içmeye başlıyorum ki inanılmaz bir ev yapımı “mint tea” elde etmiş oluyorum. Mart ayındayız ve bu nanelerim canlanmaya başladı bile çok mutluyum:)
4.Kendi bitki çayını büyütmenin keyfine varın ve arkadaşlarınıza da tavsiye edin.
Vereceğiniz bu tavsiye hem çevrenize hem de tüm dünyamıza olağanüstü bir katkı sağlayacaktır. Unutulmamalı ki ekolojik yaşamı desteklemek, sürdürülebilirliği esas kılmak küçük adımlarla kolektif bir bilinç geliştirmek de insan olarak görevimizdir.
Kendi bitki çayınızı yapmak, hem lezzetli hem de keyiflidir. Bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkileri kullanarak, sağlıklı ve ev yapımı bir çay elde edersiniz. Ayrıca, bahçenizdeki bitkilerin her zaman taze olması garantisiyle, süpermarketlerde satılan hazır çaylara göre daha taze daha güvenilir bir lezzeti sevdiklerinize ve kendinize sunabilirsiniz. Emin olun buna değer…