“Nisan yağmurları…” çocukluğumdan beri hem çok mistik hem de çok romantik bir tanımlama benim için…
Annem Nisan ayında yağmurlar başlayınca balkona bir kap koyardı ki yağmur suları burada biriksin. Ne yapacağını sorduğumda da “…evimizdeki bitkileri sulayacağım sonra da senin saçını durulayacağım…” derdi. Bu suyla sulandığında evimizin içindeki ve balkondaki bitkiler daha bir coşar, güzelleşirdi. Benim saçlarımın da daha parlak olduğunu ve daha çabuk uzadığını söylerlerdi:)
Havada bulunan azot elementi yağan yağmur ile kimyasal bir süreçten geçerek bitkiler tarafından gerek yaprakları gerekse kökleri vasıtasıyla emilebilir bir hâle geliyor. Böylelikle yağmurdan sonra doğa daha bir canlı hâle geliyor.
Mart ayını da geride bıraktığımıza göre gelelim Nisan ayında bahçemizde yapılacak işlere:
1.Bahçemizi temizlemek.
Kış mevsiminden çıktığımız bu son haftalardan beri yavaş yavaş bahçede daha çok zaman geçirmeye başladık öyle değil mi? Bu sebeple bahçe temizliği de başladı aynı zamanda. Nisan ayında da kıştan kalan kırık dalları, kurumuş otları, kurumuş, çürümüş ama toprağa karışamamış yaprakları temizlemeye devam edeceğiz.
Ayrıca Mart’ın ortasında başlayıp Nisan ayında da hızla büyüyen yabani otları da kökünden temizlemeye başlamalıyız. Sürekli bahçe toprağına kuşlar, kediler ve gübre yoluyla tohumları taşınabilen bu yabani otları tüm sezon boyu temizlemeye devam edeceğiz elbette de Nisan ayında ayrı bir coşkuyla büyüdüklerinden hemen önlem alınmalı.
2.Çim bakımı yapmak.
Kış boyunca çimimiz üzerinde de çeşitli kalıntılar birikebilir. Öncelikle Mart sonundan itibaren tırmıkla çim üzerindeki büyük döküntüler toplanmalı. Nisan ayıyla birlikte çim havalandırması da yapmak gerekir.
Çim havalandırması için özel bir makina var, çim biçme makinesine benziyor. Öncelikle bu makine ile çim havalandırılıyor. Bu sırada çimin arasında ölmüş ya da çok yıpranmış çimler varsa onlar da alınmış oluyor. Daha sonra çime akıllı gübre (yavaş salınımlı) atılıp bolca sulanıyor. Biz şöyle yapıyoruz genelde, akıllı gübre atıldıktan sonra ki gün de çimde açıklık olan yerlere hayvan gübresi karıştırılmış toprak atarak üstüne çim tohumu atıp tekrar gübreli toprak atıyoruz ki (yandaki fotoğrafı bu işlem yapılmışken çektim ve yeşil çim sınır ayracının yanındaki mor çiçek çiğdem; toprak gibi görünenler hayvan gübreli toprakla örtülmüş çim tohumları ) çimler Nisan yağmurları ile beraber coşsun…
Eğer kışa girerken son biçme işlemini yapmadıysanız Nisan’da çimleriniz uzunlu kısalı olacağından bu gübreleme ve tamamlama işleminden önce çimi kısaltmanız iyi olacaktır. Bu işlemi yapmak için de Mart ayının son haftasında ılıman, güneşli bir gün seçebilirseniz çok güzel olur.
Şu konular da ilginizi çekebilir:
Bahçemizdeki yabani otları tanıyalım-1 (karahindiba, ayrık otu).
Bahçemizdeki yabani otları tanıyalım-2 (at kuyruğu, gündüz sefası, güvercin ayağı).
Bahçemizdeki yabani otları tanıyalım-3 (yeşil alkanet, tarla hazeranı, ballıbaba, yoğurt otu).
Şu konular da ilginizi çekebilir: