“Yeşil gübre, çoğunlukla sebze tarhına ekilen, tohum ekiminden sonra hızla büyüyen, serin havalarda iyi gelişen, toprağın her noktasına zengin besin içeriklerini taşıyabilen bitkilerin oluşturduğu topluluğa verilen addır.” diye kısaca açıklayabilirim.
Toprak yeşil gübre ile zenginleştirilmek istendiğinde en çok hardal, karabuğday, kış buğdayı, yulaf, kış çavdarı, kale gibi sebzeler tercih ediliyor. Bu sebzelerin fideleri toprakta yetiştirildiğinde, bitkiler olduğu yerde toprağa karıştırılıyor. Bitki tüm canlılığıyla, başka hiçbir işleme gerek duyulmaksızın, toprağı beslemek üzere, hemen olduğu yerde toprağa karıştırıldığı için de “yeşil gübre” adını alıyor. Bu şekilde toprağın sıkışması engellendiği gibi bitkilerin kök ve gövdelerinde yer alan zengin ve değerli besin maddeleri toprağa karışıyor ve toprağın yapısını geliştirip güçlendiriyor.
Yeşil gübre yıllar öncesinde ilk okuduğumdan bu yana çok sevdiğim bir uygulama oldu. Bunun bir kaç nedeni var:
-Yeşil gübre uygulaması kendini öyle iyi hissettiriyor ki…Adeta kendimizin kahvaltıda yeşillik yemesi gibi…Toprağınız da taze yeşilliklerle buluşuyor ve o tazelikle besleniveriyormuş gibi…
-Yeşil gübre olsun diye toprağa attığım tohumları kendi alanıma göre seçerek atıyorum. Şöyle ki hobi alanı olduğu için kısıtlı bir alanım var. Ben de yeşil gübre için mini ıspanak, hardal, kale, karışımını her sonbaharda toprağıma ekiyorum. Bu serin sever bitkilerim çabucak yeşeriyor ve büyüyorlar. Sonbahardan ilkbahara kadar, sadece kışın en sert zamanları hariç, bu sebzeler büyümeye devam ediyorlar. Böylelikle hem kahvaltı ve salatalar için toplayabiliyorum hem de ilkbaharın ortalarında toprağa yeşil gübre olarak karıştırabiliyorum.
-Yeşil gübre bitkilerimden bazılarına da hiç dokunmuyorum ki tohum oluştursunlar. İşte bu aşamada bu bitkilerin çiçekleri oluşuyor elbette… Arılar, kelebekler ve faydalı uçucu böcekler bu çiçekleri o kadar çok seviyorlar ki etraflarından hiç ayrılmıyorlar. Böylelikle erken ilkbahardan itibaren hem bu böcekleri beslemenin iç huzuruna varıyorum hem de onları bahçeme çekerek meyvelerin, çiçeklerin tozlaşmasına yardımcı olmuş oluyorum. Tam da biyodinamiğin prensiplerine uygun şekilde…
Yeşil gübre olarak baklagiller de kullanılıyor. Baklagiller kökleri vasıtasıyla toprağa azot olarak da bildiğimiz nitrojen elementini sabitliyorlar. Bitkilerin büyümesi için gerekli olan amino asitler ile bitkiye yeşil rengini veren ve fotosentezin gerçekleşmesinde rol oynayan bir pigment olan klorofilin yapısında da nitrojen bulunuyor.
Baklagillerden yeşil gübre olarak faydalanmak için de sonbaharda bazı bakla, bezelye türlerinin tohumları toprağa ekilmeli ve ilkbahar ve yaz sezonlarını da içerecek şekilde büyütülerek kullanılmalı. Yeriniz kısıtlı ise diğer fideler, özellikle de azot seven bitkiler bu baklagillerin yanında yer alabilecekleri şekilde dikmeli ve buna göre de baklagil fideleri seyreltilmeli. Seyreltirken de sökülen fideler hemen toprağa karıştırılmalı. Örnek verirsem, salatalık fidelerini dikeceğim alana fasulye tohumları dikmiştim. Daha sonra salatalık fidelerim viyollerde büyüyüp toprağa geçirme zamanı geldiğinde de fasulye fidelerini salatalıkların yanında yer alacak şekilde seyreltmiştim. Gerçekten çok güzel, dayanıklı salatalıklarım oldu ve çabuk geliştiler.